Първи случаи на коронавирус в Чехия

18:38, 01 мар 20 25 3291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първи три случая на коронавирус в Чехия. Един от пациентите се е завърнал в Прага след стаж в университет в Италия, вторият пациент в пражката болница е американка, която учи в Милано. Пациентът в болницата в Усти над Лабе се е завърнал от Италия, където е бил на ваканция в ски курорти, съобщи БГНЕС.

Още три случая на инфекция с новия коронавирус бяха потвърдени в Гърция, а броят на заразените достигна седем, съобщи гръцкото министерство на здравеопазването, предаде БТА.

Междувременно в Иран отчетоха 11 нови смъртни случая от коронавируса за последните 24 часа и нови 385 инфекции, което доведе до общ брой на починалите - 54, а случаите на зараза - 978.

Южна Корея отчете 210 нови случая на коронавирус днес, като сега общият брой на заразените достигна 3 376, съобщи Националният център за контрол и превенция на заболяванията. В същото време центърът заяви, че досега 18 души са починали от коронавируса в страната. 

Първа жертва на коронавируса в САЩ, 23 са заразените във Великобритания

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок отпусна 15 милиона долара от Централния фонд за реагиране на спешни ситуации на ООН за борба с разпространението на коронавируса, съобщиха от организацията.

Решението идва на фона на решението на СЗО за увеличаване на нивото на глобалния риск от огнищата на коронавирус до "много високо", което е най-високото ниво. Както бе отбелязано в ООН, СЗО заяви, че все още е възможно да се овладее вирусът в случай на прекъсване на веригата на предаване на болестта.

"Внезапното увеличение на броя на случаите в Италия, Ислямска Република Иран и Република Корея предизвиква дълбока загриженост", заявиха от ООН.

Средствата на ООН са прехвърлени на СЗО и УНИЦЕФ. Очаква се те да бъдат разпределени за ключови дейности, включително наблюдение на разпространението на вируса, разследване на случаи на заболяването и финансиране на лабораторни работи.

По-рано СЗО публикува специален план за готовност и отговор на разпространението на болестта, в който призовава международната общност да изпрати 675 милиона долара в подкрепа на „най-уязвимите“ страни.

СЗО повиши степента на риска от коронавируса от „висока” на „много висока”

През последните 24 часа Световната здравна организация е регистрирала над 1300 нови случая на зараза с новия коронавирус извън Китай. Общият брой на заразените е над 6 000 души в 53 държави. Броят на смъртните случаи нарасна до 86. Вирусът се разпространи в още две държави - Мексико и Сан Марино.

Според последните данни на СЗО, броят на заразените в континентален Китай е 79 394, а 2838 са починали. Общият брой на заразените с коронавирус в целия свят е 85 403. 

Австралиец на 78 години, бивш пасажер от круизния кораб "Даймънд принсес", който беше поставен под карантина в пристанище в Япония, стана първата жертва на новия коронавирус в Австралия, съобщиха днес санитарните власти, цитирани от Франс прес. Мъжът е починал рано тази сутрин в болница в Пърт. Съпругата му, на 79 години, също заразена на борда на корба, остава хоспитализирана също в Пърт.

 

Samsung Electronics и LG Innotek затвориха заводите си в Южна Корея, след като пробата на работник за коронаврус се оказа положителна. Фабриката за мобилни устройства на Samsung в Гуми, близо до Тегу, където са повечето потвърдени случаи на вируса в страната, ще остане затворена до неделя вечер (местно време), за
да бъде дезинфекцирана. Етажът, на който е работил заразеният служител, ще бъде отворен чак във вторник следобед.

Заводът на LG Innotek в Гуми също спря работа, след като бе потвърдени, че един от
работниците е заразен с вируса. Заводът ще остане затворен и утре за дезинфекция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама