Борисов: Следим внимателно Сирия и мигрантите

22:05, 01 мар 20 / Политика 25 3802 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българското правителство много внимателно следи обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. Това написа в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов, като информира, че е разговарял с председателя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, канцлера на Германия Ангела Меркел, премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и канцлера на Австрия Себастиан Курц.

Утре вечер в Анкара той ще се срещне и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Само с общи усилия и дипломация проблемът с миграцията може да бъде решен дългосрочно, пише още Борисов.

В разговора си с Урсула фон дер Лайен Борисов е информирал председателя на ЕК, че в момента към България мигранският натиск не е сериозен и ситуацията по границата ни с Турция е спокойна, съобщиха от МС.

Фронтекс повиши нивото си на готовност по границите с Турция

В хода на разговора е било отбелязано, че водещ приоритет на ЕК е да даде увереност на Гърция и България, че имат пълната подкрепа от институцията. Изразена е била готовността Комисията да осигури допълнителна помощ на двете страни, включително чрез Фронтекс за граничните зони.

В телефонния си разговор с германския канцлер Ангела Меркел Борисов е изтъкнал, че само с общи усилия и дипломация може да се постигне стабилност и сигурност в региона, а това значи мир и просперитет за Европа.

Турция не трябва да бъде оставяна сама в подобна ситуация и спешно се налага да й бъде оказана подкрепа. „Необходимо е дълготрайно да решим проблема с миграцията“, е подчертал премиерът.

Само с общи усилия и дипломация проблемът с миграцията може да бъде решен дългосрочно, е отбелязал Бойко Борисов.

Каракачанов: Няма провокации на българо-турската граница

В телефонен разговор с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис Борисов коментира мерките, които двете страни са предприели във връзка със създалата се обстановка. Двамата бяха единодушни, че са необходими незабавни дипломатични стъпки с цел спиране на мигрантския поток към Европа. „Необходимо е дългосрочно решаване на всички проблеми – и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с хуманитарната криза“, заяви Борисов.

В разговора си със Себастиан Курц българският премиер изтъкна, че в настоящия момент трябва да се окаже спешна подкрепа на Турция с цел избягване на хуманитарна криза и подобряване на ситуацията. Но европейската общност трябва бързо да реагира, тъй като нито Турция, нито която и да е страна може сама да се справи с подобни събития, подчерта Борисов.

Двамата правителствени лидери обсъдиха най-належащите мерки, които да спомогнат за успокояване на обстановката в региона. „Ние сме за прилагане на общ европейски подход към управлението на миграцията, ключово е да има баланс между солидарност и отговорност“, каза още премиерът.

В същото време стана ясно, че ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел свиква извънредна среща на външните министри на ЕС, съобщи БТА. Срещата ще се състои следващата седмица, но точният ден все още не е уточнен.

"Продължаващите подновени боеве в и около Идлиб представляват сериозна заплаха за международния мир и сигурност. Те причиняват неизразими човешки страдания на населението и имат тежко отражение върху региона", което се усеща и извън него, се подчертава в изявление на Борел. Той добави, че ЕС трябва да удвои усилията си за справяне с кризата.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността призова всички страни в конфликта да се върнат към политическия процес и подчерта, че Европейският съюз трябва "да продължи да мобилизира ресурси, за да намали страданията на мирните жители" и да гарантира хуманитарен достъп до всички райони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама