Чилийският писател Луис Сепулведа е с коронавирус, Лувърът затвори врати

20:31, 01 мар 20 / Култура 25 3128 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световноизвестният писател от чилийски произход Луис Сепулведа е регистриран като носител на новия коронавирус. В същото време най-посещаваният музей в света - Лувъра, днес остана затворен заради коронавируса.

70-годишният писател, който живее в Испания, показал симптоми на новия коронавирус преди два дни, след завръщането си от литературен фестивал в Португалия, на който бил от 18 до 23 февруари. Първите оплаквания Сепулведа имал на 25 февруари, но потърсил медицинска помощ на 27, съобщи БТА.

Заради коронавируса: И Том Круз под карантина

Новината е потвърдена от властите на автономната област Астурия, за която това е първи случай на коронавирус. И 66-годишната съпруга на твореца – поетесата Кармен Янес, демонстрирала симптоми на вируса, но се изчакват резултатите от нейния тест.

Все още няма потвърждение за това, дали писателят се е заразил с вируса в Португалия. В момента Сеулведа се намира в болница в Астурия.

сн. ЕПА/БГНЕС

Лувърът остана затворен, след като служителите му упражниха правото си да не работят заради епидемията от коронавируса. Ръководството на музея не уточни дали той ще работи утре.

"Много се тревожим, защото посрещаме посетители от цял свят. Рискът е много, много висок", каза синдикалният представител на служителите на Лувъра Андре Сакристен. Той посочи, че сред работещите в музея 2 300 служители няма известни случаи на заразяване, но според него "това е само въпрос на време".

Римската базилика „Сан Луиджи Деи Франчези”, в която се намират три от шедьоврите на Караваджо, също е била затворена за неопределено време, гласи информация в уебсайта на храма, предаде БГНЕС.

Базиликата, известна с шедьоврите на Караваджо, изобразяващи моменти от живота на св. Матей, беше затворена по молба на на френското посолство при Светия престол. Един от бившите свещеници на базиликата се разболя от коронавирус. На 15 февруари той напуска Рим, пътувайки с кола до Франция. Сега се лекува в болница в Париж. Италианските медии пишат, че по пътя свещенослужителят е спирал в Ломбардия, където се намира огнището на коронавирусната инфекция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама