20 души в Русенско, пристигнали от Италия, са под домашна карантина

18:34, 02 мар 20 25 3817 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общо 20 души в Русенско, пристигнали от Италия, са под домашна карантина от различен период. Това съобщи зам.-директорът на Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град д-р Искра Генева.

Тя информира, че 60-годишна жена, чийто карантинен срок изтичал скоро, е приета в Инфекциозното отделение на Университетската болница "Канев". Причината е повишена температура. На пациентката ще й бъде взета проба, която ще бъде изпратена за изследване за наличие на коронавирус.

Отменят честванията на Шипка за 3 март

Други трима души са приети във ВМА, от които единият е гражданин на Германия, пребиваващ в момента в България, свързан с пътуване в Италия. Другите двама са български граждани, това каза началникът на ВМА ген. Мутафчийски.

Данните към днешния ден: във ВМА – 30 проби, завършени са изследванията – всички З0 са отрицателни. 39 проби в Националната лаборатория, от които 30 са отрицателни, другите са в процес все още на изследване.

В рамките на днешния ден в светлината на разпространение на COVID-19 по света, МВнР направило корекции на индекса на риска за пътуване до две дестинации. „Едната държава е Република Корея или Южна Корея, където индексът на риска беше повишен от ниво 2 на ниво 3. Ниво 3 гласи: повишено ниво на риск, препоръка да не се пътува в определени райони на страната, освен при крайна необходимост”, каза началникът на „Управление на кризи” в Министерството на външните работи Бойко Христов.

Втората държава, за която са направили днес корекция е Иран. „Нивото беше повишено на степен 4-та от 5-степенната скала на България. И то гласи: предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна, освен при крайна необходимост”, каза той. 

Няма регистрирани случаи на коронавирус все още у нас, заяви на регулярния сутрешен брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, предаде БГНЕС.

По-рано съобщихме, че днес започват изследванията на първите пациенти за потвърждаване за получаване на втори отрицателен резултат. „Щом това нещо е факт, засега първите пациенти са двама, те ще бъдат освободени евентуално при отрицателни проби“, посочи той.

Във ВМА очакват проби от Плевен и Дупница, добави ген. Мутафчийски. Две допълнителни лаборатории се разкриха в Стара Загора и Варна. Те са снабдени с началните тестове, добави проф. Тодор Кантарджиев. 

Починалите от коронавируса в света вече са над 3000

В Европа вече случаите на заразени са 2156. Най-голям ръст има в Италия, следваща е Южна Корея, Иран и чак тогава Китай. Германия и Франция отново се изравниха -
130 са случаите на заразени и в двете страни. Продължава да няма регистрирани случаи в Сърбия и Турция, обобщи ген. Мутафчийски.

Смъртността в Европа продължава да е ниска - 36 човека, не се е променила в
последните 24 часа. В света над 80 000 души са заразени, общо 3055 човека са починали, а излекуваните са 45 000, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама