Борисов кани Ердоган на среща с ЕС в София

14:39, 02 мар 20 / Политика 25 2532 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Провеждането на среща на върха ЕС-Турция в София до края на седмицата, която да е посветена на бежанската криза от последните дни и ситуацията в Сирия, ще предложи българският премиер Бойко Борисов на турския президент Реджеп Ердоган, пише "24 часа". 

Тази вечер Борисов е поканен на неформална вечеря в резиденцията на Ердоган в двореца "Аксарай" в Анкара. Преди разговорите българският премиер вече е разговарял с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на ЕС Шарл Мишел и редица европейски премиери като гръцкия Кириакос Мицотакис и австрийският Себастиан Курц. 

Днес Борисов разговаря и с френския президент Еманюел Макрон. „Трябва да решим този процес дълготрайно - и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с хуманитарната криза. В този контекст Турция трябва да се подпомогне, за да може отново да се грижи за бежанците“, заяви Борисов пред Макрон.

Франция е напълно солидарна с Гърция и България и е готова да даде своя принос и подкрепа в усилията на европейците за защита на границите се разбра от разговора, предадоха от Министерски съвет. Трябва да се действа бързо и заедно, за да се избегне хуманитарна и миграционна криза, изтъкна Макрон.

Борисов ще събере на среща европейски лидери заради бежанците

Всички европейски лидери са съгласни за провеждането на обща среща с Ердоган. Като в София ще присъстват и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, който в момента председателства ЕС, и канцлерът на Германия Ангела Меркел, която е следващият председател на съюза. Една от целите на срещата в София ще е и разговор между Ердоган и Мицотакис, който да тушира напрежението между Гърция и Турция от последните години.

Българският премиер обаче не отива при Ердоган като посредник на ЕС, а като заинтересована страна, защото България има интерес от бързо потушаване на военните сблъсъци в Сирия и спиране на нелегалните мигранти, разясниха български дипломати.

Срещата ЕС-Турция в София би трябвало да се проведе преди края на тази седмица като целта на евролидерите била да изпреварят разговори на Ердоган с руския президент Владимир Путин.

Борисов: Следим внимателно Сирия и мигрантите

България не за първи път ще е домакин на разговори ЕС-Турция. През 2018 г. Борисов организира такава среща между турския президент Реджеп Ердоган и тогавашните шефове на ЕК и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск във Варна. Там отново основна тема бяха бежанците, спазването на споразумението ЕС-Турция и опазването на човешките права в южната съседка на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама