Русенски фирми се обединиха срещу дефицита на медицински маски

12:20, 02 мар 20 25 3831 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Част от превенцията срещу коронавируса са медицинските маски, които обаче се превърнаха в дефицитна стока. Русенски фирми се обединиха, за да решат проблема и да осигурят достатъчно маски за местните жители. Фирмите планират да снабдят и останалата част от страната, съобщава БНТ.

Предприемчиви русенци се заеха сами да осигурят маски срещу вируса, тъй като вносът на материали от Китай е невъзможен. Затова те използва плат, изтъкан в местен завод. А други две фирми шият предпазните маски.

Все още няма случаи на коронавирус у нас

"В пазарна икономика като нашата, в 21-и век, няма как да има дупка незапълнена. Нуждата винаги налага да се мисли много бързо и по-ефикасно. С наши материали, с наши шивашки фирми вече е започнало производство на такъв тип маски. Те са даже единично пакетирани. Има еднопластови и двупластови", каза Красимир Иванчев, собственик на верига аптеки.

"Има маски за еднократна и за многократна употреба. Тези маски, които са за многократна употреба, са от памук предимно. Те могат да бъдат изпрани при високи градуси и да се ползват отново", обясни Миглена Христова, собственик на шивашка фирма.

На час се произвеждат по 10 маски. Първите 2 500 вече са в аптеките в Русе. "Аз днес дори пращам 250 в София, защото там нямат", каза Красимир Иванчев.

СБЛЪСЪК: Справя ли се държавата с осведомяването на обществото за коронавируса?

Фармацевтите обаче предупреждават, хората да не бързат да се презапасяват, а да използват маските само при нужда.

"Редно е маска да носи всеки един, който е болен, за да защити останалите, които са здрави. Основното, което трябва да се спази е, че една маска се използва за час, максимум два и оттам нататък изхвърлянето и унищожаването на маската е фактор, който трябва да бъде много добре прецизиран", обясни Ралица Златанска, фармацевт.

А най-важното е още при първите симптоми на настинка или грип, хората да потърсят лекарска помощ и да ограничат излизанията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама