Митничари задържаха наркотици за милиони левове

16:15, 02 мар 20 25 2993 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

51 килограма хероин на стойност между 4 и 6 млн. лева беше открит при проверка на автобус, влизащ в страната през ГКПП "Лесово", съобщиха от Агенция "Митници".

На 29 февруари около 12.30 часа, въз основа на сработил рисков профил, автобусът е отклонен за пролъчване с рентген, при което митническите служители забелязали необичайна плътност под крайните седалки. При последвала щателна проверка митническите служители откриват, че на това място в пода на превозното средство е изграден тайник с две отделни гнезда, пълни с пакети, увити в зелено тиксо. При полеви наркотест е установено, че пакетите съдържат бежово прахообразно вещество, което реагира на хероин. Открити са общо 100 пакета с общо тегло около 51 кг.

Автобусът е пътувал по редовната линия Истанбул – Силистра, а тайникът е изработен изключително професионално. Автобусът е иззет. Шофьорът – 45-годишен турски гражданин, който е и собственик на превозното средство, е задържан за 72 часа. Предстои да му бъде внесено искане за постоянно заържане. Повдигнато му е обвинение за контрабанда на наркотично вещество, който предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от  100 000 до 200 000 лева.

Заради това, че наркотикът е в особено големи размери, може да му бъде повдигнато и по-тежко обвинение, което предвижда между 15-20 години лишаване от свобода и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

При друг случай днес митнически служители задържаха марихуана, укрита във фабрична кухина на автобус, преминаващ през ГКПП „Капитан Андреево“. Под ръководството на Окръжна прокуратура - Хасково се води досъдебно производство за опит за контрабанда на 34 килограма марихуана на стойност около 140 000 лв.

Автобусът е проверен преди да премине в Турция. Превозното средство е със сръбски регистрационен номер, управлявано от сърбин. С него пътувал и негов сънародник. В прикрита фабрична кухина на автобуса са били намерени 33 пакета суха зелена листна маса.

Двамата сръбски граждани са били задържани, като предстои привличането им към наказателна отговорност и задържането им за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура – Хасково. Разследването по случая продължава, като делото се води от разследващ митнически инспектор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама