Денят накратко – 2 март

19:00, 02 мар 20 25 2467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Отмениха честванията на връх Шипка по случай 3-ти март, премиерът Борисов проведе среща с турския президент Ердоган, задържаха сина на Васил Божков и още: 

***

Борисов кани Ердоган на среща с ЕС в София

Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Двамата лидери ще обсъдят кризата в Сирия и спирането на мигрантския натиск в региона. Българският премиер ще предложи на турския президент провеждане на среща на върха на ЕС-Турция в София до края на седмицата, която да бъде посветена именно на бежанската криза от последните дни. Една от целите на срещата в София ще е разговор между Ердоган и Мицотакис, който да тушира напрежението между Гърция и Турция от последните години.

Днес Борисов разговаря и с френския президент Еманюел Макрон. Преди да замине за Анкара, Борисов заяви, че ще бъде голяма грешка, ако армията се изкара срещу мигрантите. Премиерът обяви още, че утре сутрин ще съобщи хубава и голяма новина, свързана с отношенията между България и Турция.

Държавният глава Румен Радев също взе отношение по темата с мигрантите, като разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с президента на Гърция Прокопис Павлопулос. Междувременно, Ердоган обеща Турция да продължи да пуска мигранти към Европа. “Европа ще трябва да поеме своята част от "тежестта" на мигрантите”, заяви турският президент.

***

Все още няма случаи на коронавирус у нас

Няма регистрирани случаи на коронавирус все още у нас. Двама души са постъпили за последното денонощие във ВМА под наблюдение за коронавирус. Въпреки, че в страната ни няма регистриран случай на новия коронавирус, в последните дни се наблюдава грипна вълна от вирус тип „Б” в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област.

Поради епидемиологичните рискове от струпването на големи групи хора на едно място отмениха тържествените мероприятия на връх Шипка по случай 3-ти март. Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен.

Междувременно, най-голям ръст на заразени с коронавирус има в Италия, следвана от Южна Корея, Иран и чак тогава Китай. Продължава да няма регистрирани случаи в Сърбия и Турция.  

***

Задържаха сина на Божков

Синът на хазартния бизнесмен Васил Божков - Антон Божков, е задържан за 72 часа. От прокуратурата ще искат постоянен арест. Божков-син е обвинен за участие в организирана престъпна група за пране на пари.

***

И днес медицинските специалисти протестират

Медицинските специалисти подновиха протестите си в столицата вчера с шествие до "Пирогов". Протестните действия продължават и днес. Към тях се присъединиха и майки на деца с увреждания, които обявиха безсрочен протест с палатков лагер пред Министерския съвет. В писмо до медиите от Министерството на здравеопазването обявиха, че са в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри. 

***

Погват шофьорите, които карат с мръсни регистрационни табели

От днес униформените следят за чисти регистрационни номера на автомобилите - за нечетлива табела има глоби. Новата акция на “Пътна полиция” ще продължи до края на седмицата в цялата страна. Санкцията за подобно нарушение е 50 лв. Униформените казват, че ще бъдат толерантни към водачите, които шофират при лоши метеорологични условия, защото при лошо време номерът няма как да се опази.

***

Полицията в Делхи спаси отвлечен българин

Двама души са били арестувани в Индия за грабеж и отвличане на български турист. Похитителите са искали откуп за освобождаването на жертвата си, но полицията е успяла да спаси отвлечения мъж и да ги залови в събота вечерта. Двамата задържани са членове на престъпна групировка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама