Турският президент Реджеп Ердоган идва в София в петък?

20:39, 02 мар 20 / Политика 25 5018 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският президент Реджеп Ердоган ще дойде в София в петък, това стана ясно по  време на срещата на четири очи на министър-председателя Бойко Борисов с президента на Турция в президентския дворец „Бештепе“ в Анкара. 

"Убедихте ме, идвам в петък в София", каза Ердоган след срещата и преди началото на работната вечеря на двете делегации.

Борисов е в Анкара за разговори с Ердоган на фона на новата мигрантска вълна към Европа. Заедно с премиера в турската столица е министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Вежди Рашидов. 

Българският министър-председател и турският държавен глава обсъдиха възможните двустранни действия за намаляването на мигрантския натиск, както в района на съвместната ни граница, така и в целия регион. Борисов и Ердоган дискутираха мерките в региона, които ще допринесат за установяването на сигурност и стабилност.

Захариева: Не може Турция сама да понася отговорност за над 4 млн. мигранти

Разговорът се провежда в контекста на българо-турските отношения, основани на принципите на добросъседство, равнопоставеност и взаимна изгода. Срещата в Анкара между министър-председателя Бойко Борисов и президента Реджеп Тайип Ердоган е още едно потвърждение за интензивните връзки между двете страни, които освен съседи, са съюзници в НАТО и регионални партньори.

Какво заяви Борисов преди да излети за Анкара 

„В един момент конфликтът между нашите съседи е на лице. Вижда ви се лесно, но никак не е. Всички разговори, които съм провел последните дни, са по искане на моите колеги. Конфликтът в близост до нас влияе. Ние имаме нула миграция. Такива конфликти са голяма бомба за бъдещето – те се отразяват и на бизнеса, и на икономиката. Когато имаме и този щам на грипа и коронавируса, този конфликт може да бъде и опасен”, заяви премиерът преди заминаването му за Анкара.

„Нека си разделим нещата на няколко групи. Години наред с Гърция водим балансирана политика. В Александропулис разговаряхме в детайли за ситуацията в региона. Знаете, че имаме прекрасни отношения и с Турция и Еродоган”, подчерта Борисов.

Радев призова за оперативен план за миграционния натиск

"Не можем да гледаме отстрани, когато по границите размятат жени и деца - голяма грешка ще е ако изкараме армията срещу мигрантите", каза още той, като допълни, че е необходимо спирането на военните действия в Сирия. Българският премиер поиска незабавно спиране на военните действия там, мир и разбирателство. "За това апелирам към всички колеги", добави той.

„Ние не сме посредници. Аз олицетворявам тревогите и позициите на България“, каза Борисов. Той обясни, че през последните дни е разговарял многократно с водещите лидери на ЕС по тяхна инициатива. Сред тях са и Макрон, и Шарл Мишел, и канцлерът Ангела Меркел.

Борисов заяви, че преди да излети обратно от Анкара за София ще трябва да проведе 14 телефонни разговора с европейските лидери. Той се надява, че неговата мисия ще бъде успешна, а ако ли не, тогава е важно да гарантираме поне българската сигурност.

"Отивам на приятелска вечеря с мой приятел", каза Борисов по-рано във връзка със срещата му с турския президент. Основен акцент в разговора между двамата ще бъдат възможностите за преодоляване на напрежението около увеличения мигрантски поток между Турция и Европейския съюз през последните дни и мерките за деескалация на напрежението в Сирия.

Борисов кани Ердоган на среща с ЕС в София

Премиерът обяви, че утре сутрин ще съобщи хубава и голяма новина, свързана с отношенията между България и Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама