Първи случаи на коронавирус в Португалия, Исландия и Андора

16:17, 02 мар 20 25 2378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължават да се увеличават страните, регистриращи първи случаи на зараза с новия коронавирус. В Португалия днес са регистрирани първите два случая, съобщава Ройтерс.

Единият от заразените наскоро е пътувал до Италия, а другият се е завърнал от Испания. И двамата са приети в болница в град Порто.

Починалите от коронавируса в света вече са над 3000

Първи три случая на COVID-19 са потвърдени и в Исландия, съобщи исландската Служба за гражданска защита и управление на кризи. Тримата са били на почивка в Италия.

20-годишно момче, което посетило Милано, е първият случай на заразен с коронавируса в Андора, съобщиха властите. Направените тестове са показали положителна инфекция и той ще остане в болница за допълнителни изследвания. Под наблюдение ще са и хората, с които е общувал.

Първи случай на коронавирус е регистриран и в Рим. Това е полицейски служител, който преди това е пребивавал в района на Ломбардия, потвърдиха местните власти.  

Първи случаи на коронавирус в Чехия

Положението с коронавируса в Европа ще се влоши, във връзка с което Европейската комисия (ЕК) подготвя координиран отговор, това обяви на пресконференция в Брюксел еврокомисарят за управление на кризите Янез Ленарчич.

"Очаква се ситуацията да се влоши. Всички наши служби са ангажирани с подготовката на координиран отговор", каза той. Европейската комисия е отделила над 230 милиона евро за борба с коронавируса и търси начини за набиране на допълнителни средства, в това число и за фармацевтичната промишленост, отбеляза той.

Властите на ЕС повишиха оценката на риска от новата коронавирусна инфекция в страните-членки от средно до високо ниво, заяви ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен на пресконференцията в Брюксел. Европейската комисия обясни, че подобно решение е взето поради нарастващия брой жертви. Според ръководителя на ЕК, евросъюзът предприема всички мерки за ограничение на разпространението на вируса.

Първа жертва на коронавируса в САЩ, 23 са заразените във Великобритания

ЕК е отчела сутринта на 2 март 2 100 случая на коронавирусна инфекция в 18 страни от ЕС и 38 починали, заяви на пресконференцията европейският комисар по въпросите на здравеопазването и продоволствената сигурност Стела Кириакидис.

Тя подчерта, че въпреки това не трябва да се изпада в паника. "Въпреки факта, че ситуацията ясно поражда притеснения, няма място за паника и дезинформация. Трябва да останем спокойни и да направим всичко необходимо за борба с тази болест", добави тя.

ЕС планира да проведе спешна среща на здравните министри на 6 март, за да обсъди мерките за борба с коронавируса, а в момента текат консултации по телефона.

"Ние сме в постоянен телефонен контакт с министрите на здравеопазването. Планираме да проведем спешна среща в петък, за да обсъдим нашия координиран отговор", каза Криакидис. Тя припомни, че миналата седмица Европейската комисия призова страните от ЕС да подготвят и представят национални планове за действие за борба с разпространението на инфекцията.

Кириакидис подчерта също, че мерките, предприети от страните от ЕС, трябва да бъдат координирани, но не непременно еднакви, тъй като „различните страни са изправени пред различни предизвикателства“. Тя също така призова да не се въвеждат "прекомерни мерки", като например въвеждането на граничен епидемиологичен контрол в рамките на Шенгенското пространство, от което държавите от ЕС досега се въздържаха. "Сега не е време за паника и невярна информация, която подхранва нервността в обществото. Трябва да останем спокойни, концентрирани и да поддържаме единството си", каза тя.

"Като лекар по медицина разчитам на мнението на експерти, вирусолози, епидемиолози. Това е нов тип вирус, за когото не знаем много. Вирусът се разпространява много бързо, има различни видове инфекции, някои от които са безсимптомни, някои с леки, а други с много тежки симптоми. Затова трябва да бъдем изключително внимателни за разпространението му“, каза Урсула фон дер Лайен.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама