Фронтекс обяви, че започва операция в помощ на Гърция

21:58, 02 мар 20 / Свят 25 2897 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс съобщи, че започва операция в помощ на Гърция, която четвърти ден е под натиск на хиляди имигранти от Турция, съобщава БНР. 

Фронтекс повиши нивото си на готовност по границите с Турция

Фронтекс потвърди, че гръцкото правителство снощи е отправило официално искане за бърза гранична намеса на морската й граница в Егейско море. В съобщението се уточнява, че бърза външна намеса представлява оказване на незабавно съдействие на страна членка на ЕС, която е подложена на извънреден натиск на външните граници, особено свързан с голям брой граждани на страни извън ЕС, опитващи да се влязат нелегално на негова територия.

"Предвид бързо развиващата се ситуация на външните граници с Турция, моето решение е да се предприеме бърза гранична намеса, искана от Гърция. Това е част от мандата на Фронтекс за съдействие на страна членка, изпаднала в извънредна ситуация", заяви изпълнителният директор на Фронтекс Фабрис Леджери.

Турският президент Реджеп Ердоган идва в София в петък

В съобщението се казва, че Фронтекс вече е засилил капацитета по гръцките граници и пренасочва там служители от други операции, за да осигури спешна помощ на Гърция. След като съгласува плана за действие с Гърция, Фронтекс ще поиска от страните членки на ЕС и на Шенгенската зона да осигурят в срок от 5 дни гранични служители и друг необходим персонал от наброяващия 1500 души общ фонд за бързо реагиране, както и необходимо оборудване в срок от 10 дни.

Междувременно, Атина обвини Турция, че разпространява фалшиви новини за кризата с мигрантите, пише вестник Катимерини, цитиран от БГНЕС. 

Говорителят на правителството Стелиос Пецас каза, че видеоклип, за който се твърди, че показва смъртта на сирийски бежанец на гръцката граница е фалшив. "Бъдете предпазливи, когато разпространявате турска пропаганда", написа Пецас в Twitter.

Гърция: Турция стана трафикант на хора

Турски медии съобщиха по-рано, че сирийски бежанец е бил прострелян във врата от гръцки войник и починал от раната. Те дори дадоха трите му имена и казаха, че е бежанец от град Алепо. Тялото му било върнато в Туция.

Големите информационни агенции не съобщават за подобен случай. Ройтерс написаха, че първият и засега единствен смъртен случай в новата вълна от бежанци е на дете, което се е удавило край бреговете на остров Лесбос.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган заяви, че турските граници остават отворени за имигрантите, поради отказа на Европа да подкрепи политиката му в Сирия. Германският канцлер Ангела Меркел определи турската политика като "неприемлива".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че подкрепя Гърция в кризата с бежанците. Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис е провел разговор с Тръмп, обявиха от кабинета на премиера. Американският президент е казал, че "Гърция има правото да приложи закона и да защити своите граници".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама