На националния празник: думите на политиците

14:10, 03 мар 20 / Политика 25 3682 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Честваме 142 години от Освобождението си. 3 март е националният ни празник- денят, в който Санстефанският мирен договор слага край на Руско- турската война. Ето посланията на политиците в днешния празничен за българите ден.

"България днес не воюва с никого. Нищо от миналото не е забравено, но трябва да работим, за да не се повтори. Не само защото българските опълченци са гарантирали с живота си нашата свобода, но и защото близо век и половина по-късно, националната ни кауза остава благополучието на България. Отговорността ни за бъдещите поколения ни задължава да се държим достойно, да бъдем отговорни и да помним, че нищо даром не сме получили, а е нужен много труд и постоянство, за да пребъде нашето Отечество", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Честит празник на всички! Нека помним делото на нашите бащи - учредители, на нашите възрожденци, на нашите национални революционери, които поставиха живота си в дар пред олтара на свободата. Нека помним тяхното благородство, тяхната готовност за саможертва и тяхната безкрайна любов към България", поздрави председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която участва в честванията на Шипка.

"Всяка година съм тук на Шипка, дори когато не бях депутат, дори когато не бях председател. За мен е много важно всеки един български гражданин да мине и да остави стрък цвете пред този олтар на саможертвата и подвига какъвто е Шипка. На Шипка свободата се чувства по друг начин. Усещаме я, защото сякаш чуваме и виковете "Ура" на нашите опълченци, сякаш чуваме стенанията на ранените и всъщност чувстваме духа на битката за свободата на България", каза още тя.

По-рано Караянчева публикува поздрав и в социалните мрежи. "Трети март е рождената дата на събудения идеал за национално единение. Ден на Освобождението на България от османско иго и възстановяването на българската държавност. Ден на възкресението на народа ни и на самочувствието ни на свободни хора. Поклон пред паметта на героите, пожертвали се в негова защита и прослава!", написа тя.

Пред журналисти в Шипка президентът Румен Радев определи отмяната на честванията на върха като манипулация. "Оказа се че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите", коментира той, цитиран от bTV. Държавният глава честити празника на всички, които не се поддават на манипулацията и ще се качат на Шипка. 

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева също честити 3 март със стихотворението на Дора Габе "Обич".

"Свободата няма нищо общо с комфорта. Свободата означава да си буден, да си непримирим, да мечтаеш и да искаш. Свободата е борба със самите нас. Не спирайте да се борите", написа вицепремиерът Томислав Дончев.

"Отдаваме почит на смелите, честните и достойните, които извоюваха свободата ни. Пред нас, техните горди наследници, стои високата отговорност да преосмисляме ежедневно свободата като най-висша ценност, която трябва да защитаваме всеки ден. Защото свободата е преди всичко огромна отговорност", написа министърът на културата Боил Банов.

"Поклон пред подвига на всички онези, жертвали се в битката за свободата на България в Руското-турската освободителна война - българи, руснаци, украинци, финландци, руски немци, поляци, литовци, латвийци, естонци, грузинци, арменци, ингушети, осетинци, туркестанци и други. Тяхната жертва остава в историята като акт на храброст, надхвърлящ дълга и себеотрицанието.", написа Цветан Цветанов, председател на Евро-атлантическия Център за сигурност.

"Днес не е време за високопарни думи. Днес е време за смиреност и благодарност към всички онези, дали живота си за свободата на България", заяви евродепутатът Андрей Слабаков.

"Днес стаили огнен дъх,
път поемат знамената
към най-българския връх,
Шипка - връх на свободата", написа зам. регионалният министър Николай Нанков.
 
 
„Мнозинството наши сънародници виждат в 3 март въплъщение на българската свобода, началото на новата българска държавност. Струва си на този ден да се поздравим най-искрено”. Това заяви Петър Стоянов, президент в периода 1997-2002 г., в ефира на Нова телевизия. Големият плюс на договора от 3 март, според Стоянов, е в това, че очертава истинските граници на голямото българско землище, в които са включени „Северна България, Южна България и Македония”. „Санстефанска България се превръща в национален идеал за няколко поколения българи от Освобождението до Втората световна война”, коментира президентът. Според Стоянов все още няма адекватен прочит на историята ни, но все пак такъв е започнат. 

"Поклон пред хилядите руски и български воини, загинали за Освобождението на България от турско робство... Днес не стига само да почитаме историята си. Днес трябва да я пазим от подмяна. Децата ни и техните деца трябва да знаят истината за род и Отечество. Днес не стига и само да празнуваме Освобождението си от турско робство преди 142 години. За свободата се воюва всеки ден. Тя иска вяра и смелост. Скъпи българи, вярвайте в собствените си сили и в общата ни сила като народ. Отхвърлете страховете си и бъдете смели хора. Честит празник на свободата", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Стара Загора.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също честити празника. Тя използва думите на Захари Стоянов и отбеляза, че да живеем в свободна и независима България зависи от общите ни усилия и убедеността, че трябва “да си разравяме огнището със своите собствени ръце”. Фандъкова добави още, че родолюбието е деятелност и посветеност!

 

Слави Трифонов също използва социалните мрежи, за да честити празника. "Честит трети март! Най-важният празник за нас, българите, защото на тази дата възкръсва българската държава и българската свобода.
Да, на тази дата става ясно, че ние сме свободни да се наричаме българи и да съществува България", написа той.
Трифонов използва повода да съобщи, че в деня, в който честваме свободата си, негова публикация във Facebook е била изтрита и по този начин е направен опит да бъде ограничена свободата на изразявапредседателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" не.
 
"Да се изправим и да си припомним, че сме силни заедно" за това призова от Шипка председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама