Повече от половин век сляп мъж бие камбаните в храма в град Шипка

11:33, 03 мар 20 25 3064 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от половин век сляп мъж бие камбаните в храма "Рождество Христово" в град Шипка. Дечко Гарбатулов е на 73 години, има проблеми със зрението от малък, а повече от десетилетие е напълно сляп, но продължава да изпълнява задълженията си на звънар в храма. И днес, на Националния празник на България, 12-те камбани в историческата църква отново запяват в ръцете му, предаде БНР.

142 години Свобода

От къщата му до храма са 750 крачки. Някога тичал до там за минути. Сега е прегърбен и напълно сляп, но познава всеки сантиметър от маршрута - тротоара, стълбите и дърветата. А всички в Шипка познават тракането на белия му бастун.

На входа на храма винаги сваля шапката си и се прекръства. После пипнешком отключва стълбището към камбанарията. Крачка напред и една вляво. Размахва ръце и напипва парапета на извитата метална стълба, която води при камбаните. Мистерия е как с прецизни движения преодолява стълбите за по-малко от 30 секунди. И вече е горе при своя инструмент. 17 камбани с различна големина и глас. Общо 22 тона метал. Не ги вижда, но ги усеща. Звъни с цялото си тяло. Като свещен ритуал.

Песента на камбаните го връща назад в годините, когато се учел от старите звънари, руснаци преселници в Шипка. Викали им белогвардейците. Често спира и си говори с посетителите. А за историята на Шипка може да разказва с часове.

Често се гневи на сегашните първенци, че не уважават историята и я изопачават. Тъмнината на битието му осветяват спомените. С невиждащите си очи мислено изминава отново и отново пътеката нагоре към историческия връх. Осеяна с кости и слава.

На Националния празник закача пред къщата си не едно, а цели 3 български знамена- за почит и слава на загиналите за свободата на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама