Отрицателни са пробите на семейството, контактувало с италианци с коронавирус

19:47, 04 мар 20 25 3209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички проби за наличие на коронавирус у нас са отрицателни, съобщи на редовния сутрешен брифинг пред ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Академията, предаде БГНЕС.

Тази нощ във ВМА са приети девет души - двама курсанти от университета във Велико Търново, които са били в Торино. Те ще останат под 14-дневна карантина.

Прието е и семейство от София, което е имало близък контакт с болни от коронавируса италианци, които са гостували в продължение на два дни на българското семейство. Преди това са предупредили, че са болни, допълни ген. Мутафчийски. На следобедния брифинг стана ясно, че семейството е с отрицателни проби. 

Разширяват кръга на хората, които ще бъдат тествани за коронавирус у нас

През нощта е приет и японски гражданин с грипоподобни симптоми и с много висока температура.

Относно слуховете, че в България вече има болен от коронавирус, но се крие, ген. Мутафчийски съобщи: "Стремим се да се обстрахираме от обвинения в неофициални медии. Затова държа да кажа, че пробите за наличие на коронавирус се изследват в лабораторията на ВМА, и след това в Националната референтна лаборатория. След това пробите се разменят между двете лаборатории за по-голяма сигурност".

Световната банка дава 12 млрд. долара за борба с коронавируса

В момента най-голямата тревога е сезонният грип, който изчерпва медицинските ресурси. Инфекциозните отделения в Бургас са пълни, тези отделения трябва да посрещнат евентуално болни от коронавирус, предупреди Мутафчийски.

Вече 77 страни по света обявиха наличието на коронавируса, но над 20 държави по света задържаха случаите на заразени до един човек, допълни началникът на ВМА.

Пробите на приетите тази нощ пациенти се очакват в късния следобед.

Ген. Мутафчийски припомни, че най-голяма опасност за здравната система у нас остава сезонният грип, който изтощава медицинските ресурси и в болниците, и в лабораториите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама