Борисов: Имаме план за мигрантите

10:55, 04 мар 20 / Политика 25 2937 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Премиерът Бойко Борисов разговаря тази сутрин с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Двамата обсъдиха мигрантската криза около границата между Гърция и Турция преди Мишел да отпътува за визита в Анкара.

На заседанието в Министерски съвет премиерът даде подробности относно разговора с Мишел.  „Полагаме огромни усилия. С дипломация, мир, разбирателства да успеем да потушим този конфликт и да се върнем към нормалните си ангажименти. Хиляди хора страдат, напрежението расте. Това не е добре за региона, нито за инвестициите, бизнеса и туризма. При този коронавирус има още по-голяма опасност. Полагаме много усилия, оценява се“, каза Борисов и добави: „След днешните срещи имаме план, ще видим дали може да се изпълни“. 

Европейският съюз е с водещо значение за поддържането на мира и стабилността в региона в контекста на мигрантската криза. Затова продължаваме задълбочаването на диалога и общите европейски действия, трябва да намерим трайни решения“, каза Борисов. 

Европейски совалки в Турция за разрешаване на мигрантската криза

Европа се нуждае от обща емигрантска политика, от спешни решения, които съм убеден, че могат да бъдат постигнати само в диалог с всички засегнати страни, включително и Турция“, подчерта премиерът.

Българският министър-председател изтъкна, че от ключово значение е управлението на миграцията в настоящия момент да се извършва по всеобхватен и координиран начин, в съответствие с принципите на солидарността и споделената отговорност. „Това остава приоритет за България, която продължава да осигурява високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС“, посочи Борисов пред Шарл Мишел.

Борисов на границата: Ако водим разумна политика, няма опасност

Във вторник заедно с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен Шарл Мишел прелетя с хеликоптер над границата. Двамата оцениха високо начина, по който българските власти опазват границите, както и стремежа на властите да се борят за добросъседство и мир.

Европейският елит обяви, че България може да разчита на европейската солидарност. С това послание приключи срещата между премиера Бойко Борисов, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама