Първи случаи на коронавирус в Полша и Унгария

20:43, 04 мар 20 25 3777 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полша обяви днес за първия случай на коронавирус на своя територия, предаде Франс прес.

Става дума за мъж, който е имал престой в Германия. Заразеният не принадлежи към някоя от рисковите групи, заяви на пресконференция полският министър на здравеопазването Лукаш Шумовски, имайки предвид, че болният не е възрастен.

Общо 68 души са приети в болница в Полша, за да бъдат изследвани за коронавирус, а около 500 са поставени под карантина, каза още Шумовски, цитиран от БТА.

Световната банка дава 12 млрд. долара за борба с коронавируса

И Унгария днес потвърди първите два случая на коронавирус на своя територия – и двата при ирански студенти, предаде Ройтерс.

„Имаме първо заразено лице или по-скоро две едновременно, които трябва да хоспитализираме. Нямат симптоми, но фактът на заразяването е потвърден“, написа във Facebook премиерът Виктор Орбан.

Междувременно, служител на компания "Амазон" в американския град Сиатъл е поставен под карантина, след като е дал положителна проба за коронавирус, предаде Франс прес, като се позова на изявление на фирмата.

Компанията съобщи, че служителят си е тръгнал от работа и се е прибрал вкъщи, след като се е почувствал зле на 25 февруари, и оттогава не се е връщал на работа. Колегите му, които са били в пряк контакт с него, са предупредени за рисковете от предаване на вируса.

Facebook с нови мерки срещу дезинформация за коронавируса

"Амазон" съветва служителите си, които проявят симптоми на коронавируса, да си стоят у дома и да се обърнат към лекар, подчертавайки, че здравето на хората е приоритет. "Амазон" има 50 000 служители в Сиатъл, където се намира световната централа на компанията, отбелязва АФП.

Около 150 изменения е претърпял новият вид коронавирус от началото на избухването на заболяването в Китай в края на миналата година, съобщават учени. В статия, публикувана в списание „National Science Review” се обяснява, че вирусът е разделен на два подвида - L и S, които се отличават със своята агресивност.

Учените са анализирали 103 обществено достъпни генома на COVID-19 и са открили 149 изменения на щама, по-голямата част от които са станали през последните месеци.

Изследването показва, че коронавирусът от новия вид вече се разделя на два подвида – L, който се среща най-често, и S, който е при 30% от заразените.

Вирусът от първия подвид се е срещал най-често в началото на избухването на заразата в Ухан, като честотата му е намаляла в началото на януари. Според авторите на доклада, човешката намеса е оказала силно селективно въздействие върху подвида L, който е по-агресивен и се разпространява по-бързо.

В сравнение с него вирусът от подвид S, който е еволюцонно по-стар и по-слабо агресивен, вероятно се е разпространил по-широко заради по-малкия натиск върху него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама