КНСБ иска 8,5 млн. лева за заплати на медсестри в училищата

12:46, 04 мар 20 25 1939 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

8,5 милиона лева искат от правителството КНСБ, за да се вдигнат заплатите на медицинските специалисти в здравните кабинети в градини, училища и детски кухни във всички общини. Така те ще получават заплата от поне 900 лв., пише "24 часа". 

В момента едва в 26 общини в страната заплатите на тези специалисти са между 900 и 1000 лева.

И днес протести на медицинските специалисти

Лошата новина обаче е, че в 40 общини в дейност детски ясли и кухни и 65 в здравни кабинети заплатите са от 610 до 700 лв. Основната причина е, че няма деца, единният стандарт е нисък и няма как да покрие увеличението, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Най-ниски заплати в детските градини са в Созопол, където взимат минимални възнаграждения - 610 лв. Подобни заплати взимат и в Априлци, Якимово, Долни Дъбник и други.

Медицинските сестри с безсрочни протести за справедливо заплащане

Междувременно медицинските специалисти подновиха протестите. Те продължават да настояват за по-високи стартови заплати или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева. Протестите им са безсрочни, до постигане на успех.

От Министерството на здравеопазването отговориха, че немалка част от исканията на медиците са изпълнени, а по други, за което многократно са информирани, се работи и в момента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама