Денис Шмигал е новият премиер на Украйна

20:30, 04 мар 20 / Свят 25 3186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховната рада одобри днес Денис Шмигал за премиер на Украйна, предаде БТА. Шмигал е слабо известен политик, който стана един от вицепремиерите преди месец. Кандидатурата му беше предложена от президента Володимир Зеленски.

Общо 291 депутати гласуваха в подкрепа на Шмигал, който ще замени на поста досегашния министър-председател Олексий Хончарук, управлявал половин година.

Върховната рада на Украйна гласува по-рано днес оставката на 35-годишния досегашен министър-председател Олексий Хончарук. За оставката на премиера и кабинета му гласуваха 353 депутати, при нужни минимум 226.

Преди това президентът Зеленски каза, че иска да увери международните партньори, че приоритетите на неговата администрация остават непроменени, независимо от обстойното преструктуриране на правителството.

Украйна остава ангажирана с европейската интеграция, членството в НАТО и реформите, заяви Зеленски на извънредна сесия на парламента, на която бяха гласувани оставките на Хончарук и още няколко министри, предаде Ройтерс.

Същевременно Зеленски разкритикува дейността на сформирания само преди половин година кабинет на Хончарук, предаде ТАСС. Пред депутатите в Радата президентът каза, че са нужни "нови мозъци и нови сърца"

Според Зеленски досегашното правителство знае какво да прави, "но да знаеш е малко. Трябва много да се работи, трябва нещата да се вършат. Това е правителство на новите лица. Но новите лица не са достатъчни", изтъкна Зеленски.

В изложението си пред депутатите Зеленски подчерта, че връщането на Донбас под контрола на Украйна остава приоритет на държавната политика, предаде ТАСС.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама