Италия отпуска 7,5 млрд. евро за справяне с коронавируса, рязък ръст на починалите

21:29, 05 мар 20 25 4872 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италианското правителство реши да отпусне 7,5 милиарда евро за подкрепа на компаниите и населението на фона на извънредното положение във връзка с разпространението на коронавируса. Това обяви италианският премиер Джузепе Конте в края на заседанието на Министерския съвет. Той уточни, че това решение трябва да бъде одобрено от парламента, „тъй като включва трансфер на средства, предназначени за други проекти“, предаде БГНЕС.

Италия също така ще поиска от Европейската комисия да позволи отклонение от заложения бюджетен дефицит в размер на 6,3 млрд. евро заради епидемията. По-рано италианският министър на икономиката Роберто Гуалтиери обеща намаляване на данъци за 3,6 млрд. евро в отговор на негативното икономическо въздействие на коронавируса.

За последното денонощие в страната рязко се увеличиха смъртните случаи от COVID-19 - починали са 41 души, с което броят на жертвите там става 148. Случаите на заразяване приближават 3900 души. Случаи на инфекция са регистрирани във всички региони, но Ломбардия и Венето все още се считат за епицентрове на огнищата.

На 4 март правителството обяви затварянето на всички образователни институции, от детски градини до университети, до 15 март.

Двама българи са заразени с коронавирус при полет до Сидни?

Първата смърт от коронавирус бе регистрирана във Великобритания днес - възрастен пациент, който е имал и други заболявания. 

По-рано Министерството на здравеопазването на Словения потвърди първия случай на коронавирус в страната. Пациент, който е пристигнал от Мароко през съседна Италия, е болен. Заразеният е хоспитализиран в болница в Любляна, съобщи БТА. В Словения досега повече от 350 души са тествани за коронавируса.

Коронавирусът пристигна и в Унгария. Премиерът Виктор Орбан обяви, че двама студенти от Иран са заразени. 

В Гърция съобщиха за 21 нови коронавирусни инфекции сред група, която наскоро пътувала до Израел, повишавайки общия брой на заразените в страната до 31.

Отделно здравните власти отхвърлиха съобщенията в медиите, че швейцарски круизен кораб, превозващ 2 570 пътници и пътуващ за остров Корфу в западна Гърция, е поставен под карантина поради опасения от коронавирус.

Корабособственикът MSC Cruises също отхвърли съобщенията в медиите, че круизният кораб MSC Opera е поставен под карантина, заявявайки, че е получил зелена светлина от гръцките здравни власти да продължи пътуването си до Корфу. Корабът прави 11-дневен средиземноморски круиз, според уебсайта на компанията.

В сряда гръцките власти разпоредиха затварянето на училищата и забраниха публичните събирания на хора в три района в западните части на страната. Това е превантивна мярка, след като в района има положителен тест на един човек.

Първи случаи на коронавирус в Полша и Унгария

Американският конгрес одобри днес 8,3 милиарда долара за спешни разходи, за справяне с коронавирусната криза в страната. Инфекцията се разпространи в поне 14 щата, а смъртните случаи достигнаха 11.
 
Калифорния пък въведе извънредно положение заради разпространението на новия коронавирус, заяви губернаторът Гавин Нюсъм. Той съобщи, че настоящите обстоятелства го задължават да "въведе извънредно положение", който е необходимо за получаване на федерални ресурси за борба с разпространението на болестта.

Според него на територията на щата са регистрирани общо 53 случая на новия коронавирус. По-рано в сряда стана известно за първия смъртен случай в Калифорния в резултат на болестта.

Световната банка дава 12 млрд. долара за борба с коронавируса

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект, предвиждащ отпускането на повече от 8 милиарда долара за борба с разпространението на коронавируса.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отбеляза, че основните усилия за борба с коронавируса ще бъдат положени от местните власти на областно ниво.
 
Европейската централна банка пък е помолила банките да преразгледат плановете си за непрекъснатост на работата и какви действия могат да предприемат, за да подготвят и минимизират потенциалните неблагоприятни ефекти от разпространението на коронавируса. Това показва писмо, видяно от агенция Ройтерс.

В писмото ЕЦБ поиска от банките да установят адекватни мерки за контрол на инфекциите на работното място и да гарантират, че те са готови за широкомащабна дистанционна работа на персонала, ако това е необходимо.

ЕЦБ отказа коментар пред Ройтерс по отношение на това писмо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама