ООН: Предубежденията срещу жените не са изчезнали

11:30, 05 мар 20 / Свят 25 1790 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Широкоразпространените по света предубеждения срещу жените се запазват въпреки десетилетията на напредък за постигане на равенство, отчита ООН в доклад, цитиран от ДПА и БТА.

Близо 90% от мъжете и жените имат някакви предразсъдъци срещу жените, се уточнява в изследването, публикувано на сайта на Програмата на ООН за развитие.

Анализ на програмата показва, че около половината от населението на света смята, че мъжете са по-добри политически лидери. Около 40 на сто са на мнение, че мъжете са по-добри бизнес лидери и имат по-голямо право да получат работа при недостиг на работни места. Близо 30% считат, че мъжът има право да бие жена си.

Анализът на програмата на ООН показва как социалните предразсъдъци пречат за постигането на равенство между половете в политиката, работата и образованието. Той съдържа данни от 75 страни, обхващащи над 80% от населението на света.

Въпреки постигнатия през последните десетилетия напредък в гарантирането на еднакъв достъп на жените до необходими услуги като здравеопазване и образование, различията между половете все още се забелязват в други сфери, "особено в тези области, които поставят под въпрос властовите взаимоотношения и имат най-голямо влияние за достигането на истинско равенство", заяви Педро Консейсао, ръководител на службата, изготвяща докладите на Програмата на ООН за развитие.

Само 24% от депутатските места по света се заемат от жени. По-малко от 6% от ръководителите на компаниите, включени в един от основните индекси на Уолстрийт, Стандард енд Пуърс 500, са жени.

Страните с най-голям процент хора, показващи предразсъдъци срещу жените, са Пакистан, Катар, Нигерия, Зимбабве и Йордания. Предразсъдъците са най-слаби в Андора, Швеция, Нидерландия, Норвегия и Нова Зеландия. Отношението на мъжете се е влошило най-много през последните години в Швеция, Германия, Индия и Мексико.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама