Армията ни може да стигне до границата за часове, ако започне нахлуване на мигранти

11:27, 05 мар 20 / Политика 25 2997 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Няма напрежение на границата с Турция. Чух какви ли не анализи, но за мен най-важното е, че Турция не допуска нелегални мигранти да дойдат в България. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента.

И днес продължава напрежението по границата между Гърция и Турция. Хиляди мигранти се опитаха да влязат на гръцка територия, но не бяха допуснати от граничните власти. Стигна се до сблъсъци със силите на реда и до размяна на шокови гранати.

Каракачанов изказа одобрение към политиката на премиера Бойко Борисов да подходи демократично в случая. „Но ако не успеем с демокрация да спрем потока, ще използваме сила – всичко позволено от закона. Аз съм категоричен. Защото преминаването нелегално на границата е престъпление към закона на България“, посочи военният министър.

Не може да искаш да нахлуеш в една гранична държава, да режеш гранични съоръжения, да хвърляш камъни по полицаите, да нападаш и да остане безнаказано“, коментира Каракачанов. Той посочи, че в неделя е инспектирал състоянието на границата и е констатирал, че съоръженията са в добро състояние, а граничните полицаи са добре подготвени. Според него на този етап „Гранична полиция“ и МВР си вършат работата перфектно.

Каракачанов обясни, че още миналата седмица е получил искане от вътрешния министър армията да бъде готова. В рамките на 4 до 6 часа на границата могат да пристигнат 400 души със 140 броя техника. В рамките на 12 до 16 часа още 1000 души. И ако се наложи, могат да се организират 2400 души да отидат на границата ни с Турция.

Не може някой да мисли, че може да нахлуе в България безнаказано. Поне аз, докато съм министър, разсъждавам така. Оттам нататък в следващия мандат да решават каквото искат. България трябва да защитава достойнството си. Няма да бъдем меки. Смятам, че българката държавна граница е неприкосновена и ако някой тръгне да прави подобни изстъпления, каквито правят в Гърция, България трябва да упражни сила“, обясни Каракачанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама