Повече прозрачност и контрол в работата на Столичния общински съвет

12:27, 05 мар 20 / Политика 25 2494 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Председателят на СОС Елен Герджиков и Силвия Христова представиха новите предложения на работната група за промени в Правилника за организацията и дейността на СОС.

За постигане на по-голяма прозрачност групата предлага:

  1. На сайта на СОС да се публикуват докладите, които ще се разглеждат в заседанията на комисиите.

  2. Всеки общински съветник ще има право да бъде предлаган и избиран за зам.-председател, ако за него гласуват повече от половината съветници, т.е ако събере 33 гласа. Така Волен Сидеров и
    Борис Бонев имат шанс да станат зам.-председатели на Съвета.
  3. Въвеждат се питания към районните кметове, подобни на тези на кмета. Работната група е приела питанията да са в началото на заседанието, но от ГЕРБ настояват това да се случва в края на сесията.

  4. На електронната страница на СОС ще се предоставя информация за поименното гласуване на общинските съветници по всяко решение. (Така ще може да се проследи как общинските съветници гласуват в комисиите, а след това на заседанията).

  5. Докладите до СОС ще се публикуват в машинно-четим формат и подписани с електронен подпис. Въвежда се задължение всички доклади да са в такъв формат от 02.02.2022 г. (Докладите няма да бъдат pfd файлове, а такива, в които ще може да се копира и търси). Всички администрации и райони трябва да започнат да създават документите в новия формат.

  6. Откритите заседания на постоянните комисии ще се излъчват пряко на електронната страница на СОС, като направените записи остават видими в архив. В момента заседанията се излъчват в YouTube и Facebook каналите на Съвета.

  7. Протоколите на заседанията на СОС ще са публично достъпни и ще се публикуват на сайта на Съвета.

Новият проект за работа на СОС ще бъде разгледан от всички комисии на общинския съвет, обясни председателят на СОС Елен Герджиков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама