Денят накратко - 5 март

19:00, 05 мар 20 25 2501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Двама българи са дали положителни проби за новия вид коронавирус в Сидни; грипна епидемия в цялата страна; продължава напрежението по границата между Гърция и Турция, на нашата всичко е спокойно и още...

***

В борба с коронавируса

Двама българи са били контактни с новия коронавирус в самолет от Доха до Сидни. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев коментира, че все още не е ясно дали двамата са заразени с коронавирус. По думите му единият от тях се е прибрал у нас и в момента се изследва, а другият все още е в Австралия.

В същото време двама мъже - на възраст 40-50 години, завърнали се от Италия, са настанени в Инфекциозното отделение на болницата в Добрич с грипоподобна симптоматика. Мъжете са заболели в периода на 14-дневната домашна карантина и, след като са споделили оплакванията си с личните си лекари, при предписаните мерки за превенция на новия коронавирус са настанени в болницата.

Заради усложнената епидемиологична обстановка заради грип тип Б, още днес от Националния кризисен щаб ще изпратят писмо до МЗ и ресорните служби, отговорни за болничното лечение, да свикат на среща директорите на областните болници. На срещата трябва да стане ясно какви са силите и средствата, които могат да бъдат
отделени, ако се наложи лечение на болни от коронавирус при положение, че всички легла в инфекциозните отделения са заети.

Заради грипа тип "Б" от утре в цялата страна е обявена грипна епидемия.

Коронавирусът пристигна и в Словения и Унгария. В Любляна е настанен пациент, пристигнал от Мароко през съседна Италия. В Будапеща пък има заразени двама студенти от Иран.

В Гърция съобщиха за 21 нови коронавирусни инфекции сред група, която наскоро пътувала до Израел, повишавайки общия брой на заразените в страната до 31.

Отделно здравните власти отхвърлиха съобщенията в медиите, че швейцарски круизен кораб, превозващ 2 570 пътници и пътуващ за остров Корфу в западна Гърция, е поставен под карантина поради опасения от коронавирус.

Американският щат Калифорния пък въведе извънредно положение заради разпространението на новия коронавирус.


***

На границата

И днес продължи напрежението по границата между Гърция и Турция. Хиляди мигранти се опитаха да влязат на гръцка територия, но не бяха допуснати от граничните власти. Стигна се до сблъсъци със силите на реда и до размяна на шокови гранати. 

Турция обяви, че разполага 1000 полицаи за специални операции, за да предотврати изтласкването на мигранти от границата с Гърция. Това става, след като Фронтекс и гръцките полицейски части са изтласкали обратно на територията на Турция 4 900 мигранти, по данни на турския вътрешен министър. 

По границата с България няма напрежение, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов. "Чух какви ли не анализи, но за мен най-важното е, че Турция не допуска нелегални мигранти да дойдат в България", каза той.

Каракачанов обясни, че още миналата седмица е получил искане от вътрешния министър армията да бъде готова. В рамките на 4 до 6 часа на границата могат да пристигнат 400 души със 140 броя техника. В рамките на 12 до 16 часа още 1000 души. И ако се наложи, могат да се организират 2400 души да отидат на границата ни с Турция.

Държавният глава Румен Радев отново поиска ЕС да направи план за защита на границите при миграционни кризи. "Виждаме, че мигрантската криза вече води до тревожни проблеми в нашия регион. Имаме влошаване на средата за сигурност, имаме налице хуманитарна криза. Трябва да направим така, че Турция да не бъде оставяна сама и да й се помогне, но трябва да се помогне и на Гърция, която в момента охранява външните европейски граници", заяви Радев. 

След петчасови преговори в Москва турският и руският президент постигнаха договореност за Сирия. Те се разбраха за спиране на огъня в Идлиб в петък в полунощ и за създаване на коридор на безопасност в сирийската провинция с руски и турски патрули.

***

Имотна сага

По искане на „Атака“ парламентът изслуша министъра на отбраната Красимир Каракачанов за продажбата на военни имоти с т. нар. отпаднала необходимост.

Депутатът от „Атака“ Десислав Чуколов обясни, че имотите се разпродават в пъти под пазарната им стойност и под сделките стои подписът на Красимир Каракачанов. Той посочи, че тези сделки са против българския държавен интерес.

От своя страна, Каракачанов каза, че Чуколов не бил в час за какво става въпрос и го обвини, че не знае какво значи „имот с отпаднала необходимост“. Според него заради това българският народ плаща на депутата неоснователно една от най-високите заплати.

Той заподозря, че целта на „Атака“ е била да налага лъжа, която да повтаря 110 пъти и така да я направи истина. Военният министър призова партията да излезе и да каже кои точно имоти по морето са продадени.

***

БСП в действие

БСП внася Закона за социалните услуги в Конституционния съд, съобщи соцлидерът Корнелия Нинова. Левицата предоставя на съдиите 38 страници с аргументи и питания дали в закона има текстове, които противоречат на Конституцията.

БСП освен това гласува "Против" приетия днес в парламента доклад на временната анкетна комисия по случая „БНР“. Според комисията има индикации за упражнен натиск над журналисти от БНР, но той не може да бъде доказан. Според депутатите Светослав Костов е виновен за спирането на „Хоризонт“

По време на дебатите Антон Кутев от БСП разкритикува дейността на анкетната комисия, като посочи, че с докладът ѝ е убил с посредственост парламентарната демокрация. Според него не може депутатите да констатират само „индикации“ за натиск над Силвия Великова при положение, че тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров на изслушването си в същата тази комисия ясно е посочил, че такъв натиск е имало и данни за престъпление са налице.

Кутев предложи докладът да не бъде приключен, а преди това да бъде призован настоящият главен прокурор Иван Гешев да предостави разпечатки на телефонните разговори на Костов, за да стане ясно коя версия е вярна - неговата или тази на Силвия Великова.

 

***

Ниска газ, но не и парно и топла вода

"Договорената над 40% по-ниска цена на природния газ от Русия няма да намали със същия процент цената на парното и топлата вода”, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. Причината е, че цената на газа, доставян от „Газпром” за България, е само един от компонентите, които формират крайната цена на парното и топлата вода за бита.

Иван Иванов заяви, че очаква в най-скоро време да бъдат направени промени в Закона за енергетиката, за да може и договорената 40% отстъпка да влезе в сила и по този начин да започне връщане на суми към клиентите на „Булгаргаз”.


***

Поискана екстрадиция

Българската държава е поискала екстрадицията и на номиналния собственик на ПФК "Левски" Георги Попов от Обединените арабски емирства. Двамата с хазарния бизнесмен Васил Божков са обвинени за участие в организирана престъпна група. Обвинения в пране на пари бяха повдигнати и на сина на Божков - Антон Божков, като той може да напусне ареста срещу 1 млн. лв. гаранция. Секретарката на Божков Йоана чолакова също е в ареста. Задържана е и съпругата на Васил Божков - Елена Динева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама