Барние: Имаме много сериозни разминавания с Великобритания

15:37, 05 мар 20 / Свят 25 2292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви, че остават големи различия между Великобритания и Европа, след като в Брюксел приключи първия кръг от търговски преговори, предаде БГНЕС.

"За да бъда напълно откровен с вас... има много разногласия и много сериозни разминавания, което вероятно е съвсем естествено", каза Барние пред репортери след четири дни преговори.

Барние предупреди, че искането на Великобритания да се оттегли от споразумението за колективни права за риболов на блока ще бъде невъзможно.

Британският премиер не спомена Brexit в речта си за новите отношение с ЕС

„Великобритания не желае споразумението за риболов да бъде част от нашето икономическо споразумение, тя желае да договори реципрочен достъп до британски и европейски води на годишна база, което, и мога да кажа това като бивш министър на риболова, наред с други неща, не е практично", каза той.

Барние също така каза, че Лондон е отказал да подпише Европейската конвенция за правата на човека.

По-рано днес Барние обяви, че Европейският съюз и Великобритания започват втората фаза от преговорите след излизането на Обединеното кралство от ЕС. „Тези преговори ще бъдат много интензивни и ще бъдат насочени към пълно преструктуриране на тясното сътрудничество между ЕС и Великобритания на нова правна основа", каза той.

Затръшната врата за Великобритания след развода с ЕС

11 области на дискусии ще бъдат разгледани паралелно по време на многократни кръгове от преговори, включително прилагането на споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС, като същевременно се гарантира мир и стабилност в региона и възстановяване на двустранните отношения.

Ако до края на годината не бъде постигнато цялостно споразумение, предупреди Барние, Великобритания ще напусне митническия съюз и единния европейски пазар на 31-ви декември 2020 г. със значителни последици и за двете страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама