От върха до перваза (Тема с продължение…)

09:00, 07 мар 20 25 4810 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова
Изпращаме седмица изпълнена със събития, в основата на които стои борбата за свобода под различна форма. Мигрантите на границата, запътили се към Европа, патриотизмът ни, който за пореден път беше превърнат в политически инструмент на вечно спорещите, от Русия ни намалиха цената на газа, а протестът на медицинските сестри, ескалира до перваза на бившия Партиен дом. А накъде е пътят към свободата?

Протести на первазите

Година след началото на протестите си, медицински специалисти отново ги подновиха. Те продължават да настояват за по-високи стартови заплати, като този път поискаха оставката на цялото правителство.

Напрежението сред медиците този път ескалира. В четвъртък след заседание на здравна комисия така и не излязоха от сградата на бившия Партиен дом като израз на недоволство срещу политиката на правителството. Те са категорични, че исканията им не са изпълнени, въпреки обещанията.

Физиотерапевтът Бойка Анастасова дори излезе на парапета на сградата и отказа да влезе вътре. Четирима служители на НСО, сред които и шефът на службата Красимир Станчев, излязоха при нея, за да се опитат да я приберат вътре.

От НСО се оплакаха, че били оставени сами да се справят с проблема. „Помолих за съдействие органите на МВР, но тук няма никой освен нас. Очаквах да изпратят по-качествени психолози. В крайна сметка не искахме да нагнетяваме това положение“, посочи той и допълни, че в сградата е имало само трима психолози. От службата са категорични, че насилие срещу медиците не се е упражнявало.

Скандалът се пренесе на политическата сцена. Опозицията обвини кабинета за случилото се. Според тях исканията на медиците са справедливи. ГЕРБ определиха ситуацията като провокативна, имаща политически цели. Според Дариткова „участниците в тази провокация са от инициативния комитет на неуспялата кметица на София Мая Манолова“. Социалният министър Деница Сачева също смята, че зад протестите стоят политически опоненти.

Барикадиралите се в бившия Партиен дом медицински сестри изпратиха споразумение с искания до министерството на здравеопазването. Сестрите настояват държавата да гарантира стартовата заплата на всички специалисти по здравни грижи да бъде в размер на две минимални заплати (1220 лв.). Заплащането на нощния труд да бъде 0.5 % от минималната работна заплата, а категорията труд на медспециалистите да се промени.

За така създалата се ситуация се изказа и премиерът Борисов, който заяви, че ситуация е с очевидно политически привкус. „Вижда се кой отива при тях”. По-късно стана ясно, че правителството няма да одобри предложеното споразумение на медицинските сестри, а те прекратиха барикадата си, като бяха изведени от служители на НСО в петък вечерта. Какво ще предприемат медицинските сестри не стана ясно, тъй като заявиха, че първо ще обсъдят действията си и тогава ще ги обявят. Те се разграничиха от политически лица и партии. 

Подарък за Освобождението

Русия сваля с 40% цената на природния газ за България. Новината бе съобщена на 3 март лично от премиера Бойко Борисов. Намалението ще действа със задна дата от 5 август 2019 г., като се очаква на „Булгаргаз“ да бъдат възстановени над 160 млн. лв.

От март 2020 г. цената ще се изчислява по нова формула. В момента тя е 44,04 лв. за мегаватчас, а ще стане 26,29 лв. Намалението е в резултат на преговорите между „Булгаргаз“ и „Газпром“ за промяна на цената за доставка на природния газ на база на подписано споразумение между Европейската комисия и руската компания. Така е постигната договореност за промяна на формирането на цената на природния газ на месечна база. До момента цената се определяше на база на петролните деривати. В новата формула основна част от компонентата ще се формира от цената на регионалните пазари.

Ресорният министър определи намалението като безпрецедентно, а премиерът Борисов видя символика в действията на Русия на националния ни празник. Стана ясно, че преговорите между двете страни са продължили седем месеца. През това време и президентът Румен Радев разговаря с руския си колега Владимир Путин. Това провокира кабинета да уточни, че развитието на енергийните проекти са отговорност на правителството.

Острови, полуострови и архипелази

През изминалата седмица темата за военните имоти отново разбуни кошера в Народното събрание. Скандалът с продажбата на военните имоти с т.нар. отпаднала необходимост бе създаден още миналата година от лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който заяви, че от встъпването си в длъжност като министър Каракачанов е превърнал министерството в „най-голямата агенция за недвижими имоти в България“. Според него са продавани хиляди „апетитни имоти“ на държавата. Това доведе до искането на „Атака“ военният министър да бъде изслушан по темата от депутатите.

Каракачанов отговори, че не е продавал „острови, полуострови, архипелази и жълти павета“. Министърът посочи, че по негово време са продавани най-малко имоти и обвинението на „Атака“ е лъжа. В крайна сметка, за да е всичко мирно и кротко, военният министър лансира идеята имотите на министерството да не се продават, а върху тях да се строят жилища за военнослужещи.

Свобода

България отбеляза 142 години от Освобождението си. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор, който слага край на Руско-турската война (1877 - 1878 г.). В резултат на победата на Русия страната ни отново се появява на картата на Европа след близо петвековно робство. По повод Националния празник на страната във всички градове се организираха чествания и тържествени зари.

Въпреки обединяващата дата, политическият елит отново се раздели. Причина за това бяха отменените чествания на връх Шипка след препоръка на Националния щаб за борба с коронавируса.

Президентът определи мярката като манипулация. "Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите". Въпреки забраната Радев изнесе слово пред хиляди българи на върха. Докато той говореше, председателят на парламента Цвета Караянчева напусна официалната реч и влезе в костницата, а причината „нарушените препоръки на Оперативния щаб“. Честванията в столицата продължиха през целия ден, а премиерът в деня на освобождението се занимаваше с мигрантите по границата с Турция.

Отворени врати

В края на миналата седмица Анкара отвори границата със страните от ЕС и хиляди мигранти се насочиха към Гърция.  До новата вълна се стигна след ескалация на напрежението в сирийската провинция Идлиб. Там турските войски бяха подложени на въздушни удари от войските на правителството в Дамаск, което е подкрепяно от Русия.

Ердоган многократно е заплашвал ЕС да отвори вратите за бежанците, ако Брюксел определи операцията на Анкара в Сирия „Мирна пролет” като военна. Събитията разтревожиха европейските лидери, които още не са забравили тежките последици от хаоса около кризата от 2015 г.

Напрежението на гръцко-турската граница продължава. В рамките на седмица близо 140 000 мигранти са преминали турската граница при Одрин на път за Европа.

Европейската комисия отпуска на Гърция 700 милиона евро за справяне с потоците от сирийци. Турция обяви, че ще разположи 1000 полицаи за специални операции, за да предотврати изтласкването на мигранти от границата с Гърция.

На границата ни с Турция напрежение засега няма. Тя е оборудвана с модерна техника, има и термокамери. Опасенията, които могат да възникнат, са само при преминаването на големи групи от хора. Армията ни може да стигне до границата за часове, ако започне нахлуване на мигранти.

Междувременно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посетиха страната ни. Те увериха, че можем да разчитаме на европейска солидарност.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама