Радев: Протестът на сестрите е проблем на здравеопазването, а не на НСО

15:08, 06 мар 20 / Политика 25 2283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съществува дълбок структурен проблем в българското здравеопазване, който изисква откровен и конструктивен диалог. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Дуръс, помолен да коментира ситуацията с протестиращите медицински сестри в сградата на Народното събрание на площад „Александър Батенберг“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Недоволството на медицинските сестри ескалира

Президентът е на посещение в албанския град, за да се запознае на място с щетите от тежко земетресение през месец ноември, довело до човешки жертви, много пострадали и големи материални щети.

Депутатите се скараха кой е виновен за барикадата на медсестрите - Борисов, БСП или Манолова

Запитан за действията на Националната служба за охрана, президентът заяви, че НСО трябва да действа съобразно своите инструкции за охрана на такива чувствителни обекти. Държавният глава подчерта, че протестът на медицинските сестри не е проблем на сигурността и не може да бъде решен от НСО, а от Министерството на здравеопазването и ресорната комисия в българския парламент.

По отношение на визитата си, Радев коментира, че албанските държавни институции дават висока оценка и изразяват доверие към българската експертиза и българската помощ след земетресението в Албания.

"Общата ни цел е сигурност, стабилност и просперитет на Балканите и за да бъде постигната тя, трябва да бъдем солидарни и съпричастни в тежки моменти", коментира държавният глава и отбеляза, че България е реагирала веднага и с финансова, и с материална помощ, но много по-важна е експертизата.

България изпрати строителни инженери в Албания за оценка на сградите след земетресението

Радев информира, че проф. Петър Павлов от УАСГ ще представи днес пред албанската страна предложенията на ръководството на университета за оказване на образователна, научно-изследователска и експертна помощ на държавни, местни и образователни институции в Албания, за да бъде създаден капацитет за устойчиво управление и редуциране на сеизмичния риск. Държавният глава допълни, че в делегацията му са и представители на камарата на строителите в България.

Президентът отбеляза още, че Албания предоставя прекрасни условия за морски и планински туризъм като природа, но тепърва ще се развива инфраструктурата. Албанският министър на земеделието и развитието на селските райони Бледи Чучи, който разговаря с държавния глава, изрази благодарност на българските инженерни екипи, които са оказали съдействие след земетресението. Министър Чучи обясни, че сега на дневен ред е реконструкцията и възстановяването на страната след земетресението.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама