Денят накратко – 6 март

19:00, 06 мар 20 25 2720 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Защо една от барикадиралите се медицински сестри в бившия Партиен дом излезе на перваза, кои страни регистриха първи случаи на коронавирус и още:

*** 

Недоволството на медицинските сестри ескалира

След вчерашното заседание на парламентарната здравна комисия медицинските сестри така и не излязоха от сградата на бившия Партиен дом, като израз на недоволство срещу политикатата на правителството. Сутринта обаче недоволството на сестрите ескалира, когато физиотерапевтът Бойка Атанасова излезе от външната страна на парапета на сградата и отказа да влезе вътре. Четирима служители на НСО, сред които и шефът на службата Красимир Станчев, излязоха при нея, за да се опитат да я приберат вътре. Рисковата ситуация се разигра в рамките на повече от 15 минути, докато журналисти предаваха на живо под прозорците на сградата.

След развръзката Атанасова заяви пред медиите, че служителите са използвали сила. От НСО веднага опровергаха това твърдение и заявиха, че службата не е получила съдействие от МВР и е била оставена сама да се справя със ситуацията. От МВР пък коментираха, че по закон нямат право на влизат в Партийния дом, освен при определени ситуации.

Подцени ли властта недоволството на медсестрите? Депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дарикова коментира, че това е насочено организирана провокация, а депутатът от ВМРО Александър Сиди определи случилото се като PR акция. Социалният министър Деница Сачева коментира, че проблемът с разговорите със сестрите е, че с всеки нов разговор идват нови и нови искания. Тя беше категорична, че зад тях стоят политически опоненти. 

Премиерът Борисов коментира действията на НСО - по думите му службата е постъпила правилно. Според министър-председателя създалата се ситуация обаче е с очевидно политически привкус.

Ситуацията стана повод и за поредния скандал в парламента. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини за случилото се кабинета на Бойко Борисов. От TOPNOVINI първи съобщихме какви точно са исканията на барикадиралите се сестри. Малко по-късно обаче стана ясно, че правителството няма да одобри предложеното споразумение на протестиращите медицински сестри.

***

Премиерът провери с хеликоптер как върви „Балкански поток“

45 минути премиерът Бойко Борисов летя с хеликоптер над строежа на „Балкански поток“. „През следващите десетилетия страната ни ще играе ключова роля в газоразпределението и преноса в Европа“, подчерта той. От въздуха Борисов инспектира и строителството на компресорната станция "Расово", която е една от двете станции, които ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“.

***

Няма коронавирус у нас

Към този момент няма регистриран случай на коронавирус у нас. Предвид грипната епидемия в страната обаче, шефът на националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че ВМА повече не може да приема болни с вирус, а ще ги насочва към други болници в София. Междувременно в Брюксел днес се провежда извънреден съвет по здравеопазване заради коронавируса. В него участва и българският здравен министър Кирил Ананиев.

По последни данни над 95 000 са случаите на коронавирус по света, а близо 3 300 души са починалите. Първи случаи на коронавирусбяха регистрирани в Сърбия, Словакия и в папския град-държава Ватикана. Междувременно вече са отпуснати 37.5 млн. евро за разработване на ваксина срещу коронавируса.

***

Продължава визитата на Радев в Албания

Днес президентът Радев посети град Дуръс, който през ноември миналата година беше засегнат от тежко земетресение. Държавният глава се срещна в Тирана и с представители на българската общност и разговаря с председателите на българските дружества. Помолен да коментира ситуацията с протестиращите медицински сестри в сградата на Народното събрание Радев заяви, че протестът на сестрите не е проблем на сигурността, а на здравеопазването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама