Ердоган: Турция не гони бежанците, те тръгват сами

17:35, 06 мар 20 / Свят 25 2729 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Въпросът с турските граници е приключен, отворихме вратите и нямаме време за повече обсъждания". 

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти в самолета на връщане от Москва, където вчера води преговори за Сирия с руския си колега Владимир Путин, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Путин и Ердоган се договориха за спиране на огъня в Идлиб

Ердоган посочи, че бежанците са свободни да отидат там, докъдето могат да стигнат, но добави, че турската страна не ги гони от Турция. "Тези хора тръгват по собствено желание и собствена воля", посочи той.

Президентът обвини Гърция, че подхожда по жесток начин спрямо бежанците. "Доколкото проследих, имаше пет случая на убити. Наред с това, много жестоко е също да пробиват и потапят лодки", каза той. Ердоган обвини също така Запада в двуличен подход.

"За съжаление, Западът е лицемерен. Веднага обещаха 700 милиона евро на Гърция. Казаха: "Да им дадем 350 милиона веднага, а другите 350 по-късно". Оставете 700-те милиона евро, канцлерът Ангела Меркел говори за 25 милиона евро за нас, но за съжаление после нищо не се чу за това", каза Ердоган.

Турският президент отбеляза, че е отказал да присъства на евентуална среща в България за обсъждане на въпроса с мигрантите.

"Премиерът на България Бойко Борисов ни каза: "Да направим една среща в София". Искаше да покани на нея и гръцкия министър-председател Мицотакис. В същия ден имаше два смъртни случая на бежанци. След този случай аз му казах: "Не идвам там, където е Мицотакис, и няма да се снимам с него на една и съща снимка".

"Същата вечер говорихме много, опитаха се да ни убедят, а после отпадна срещата", каза Ердоган и добави, че политиците трябва да знаят, че човешкият живот не е толкова евтин.

ЕК отпуска на Гърция 700 млн. евро за борба с миграционната криза

Междувременно Европейският съюз призова днес мигрантите в Турция да не отиват на границата с Гърция и да не се опитват да я преминат, тъй като тя е затворена, предадоха Ройтерс и Франс прес. 

Информацията, че границата е отворена, е лъжлива и хората не бива да се опитват да стигнат до нея, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел на пресконференция в Загреб. "Ако искаме да избегнем критични ситуации, трябва да знаем истината. Да спрем тази игра", каза той след среща на министрите на външните работи на страните от ЕС в хърватската столица.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама