Сестрите, които се барикадираха: Не сме отчаяни, а неглижирани

09:20, 07 мар 20 25 2777 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вчера вечерта настъпи развръзката на ситуацията, в която няколко медицински сестри окупираха една от залите на Народното събрание в бившия Партиен дом. Те настояха за здравна реформа, стартово заплащане от две минимални заплати и задължителен колективен трудов договор. Безсънна нощ, критични ситуации и обвинения в насилие и натиск белязаха престоя на барикадиралите се медицински сестри. През цялото време при медицинските сестри бяха десетима служители на НСО, които се опитваха да разрешат ситуацията. След близо 30-часов престой късно снощи те напуснаха сградата доброволно и обявиха, че ще продължат протеста си навън.

Медсестрите прекратиха барикадата - продължават протеста отвън

„Не мисля, че това е поражение. За да не преживеем втори път насилствено извеждане от сградата, решихме сами да я напуснем. Аз не се чувствам терорист и не мисля, че пет жени – майки и медицински сестри, сме заплаха за държавата, за да бъдем третирани по този начин“, каза лидерът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева в ефира на bTV. „До тази ситуация ни доведе неглижирането, не отчаянието, не сме психически нестабилни. Не може една година да протестираме и никой да не може да ни реши проблемите“, допълни тя.

Бойка Анастасова, която най-дълго вчера остана на перваза на прозореца на сградата на НС, отново обяви, че е действала така, защото се е чувствала застрашена. Мястото, на което бях защитена е пред камерите и погледите на колегите долу, уточни тя. „Ние отидохме за диалог, не виждам какво сме нарушили като останахме извънредно в институцията Народно събрание. Очаквахме някой да дойде и да проведем диалог“, казаха още медицинските храни.

Мая Илиева напомни, че беше първата уволнена медицинска сестра заради протестите. По думите ѝ Бойка Анастасова също е репресирана в „Пирогов“, където работи. Не може в правова държава да нямаме право на протест, подчерта лидерът на недоволството на медицинските сестри.

На прозорците на властта

Психологът Росен Йорданов нарече постъпката на медицинските сестри „протестен ексхибиционизъм“. „След това станахме свидетели на институционална импотентност и накрая се получи една бутафорна перверзия..Омерзен съм от това, че цялата тази картина създаде едно много неприятно усещане за лош вкус, ниска култура и зрелище“, каза още той.

Чудо е, че ситуацията, която се разигра в бившия Партиен дом, с медицинските сестри завърши без инцидент. Това смята ген.-майор акад. Румен Ралчев, бивш служител на НСО и председател на Националния съюз „Безопасност и охрана”.  

Според него още в началото реакцията на НСО не е била правилна и контролът върху ситуацията е изпуснат.

„Наблюдаваме поредица от грешки, които са допуснати, още при пропускането на тази група. Внасянето на напитки, храни и допълнително оборудване – само по себе си подсказва за някакъв вид подготовка. Това са сигнали, които би трябвало да засилят вниманието”, заяви Ралчев в ефира на Нова телевизия.

Той припомни, че сградата е обект със специален режим и изрази несъгласие с това НСО да вика помощ за охраната вътре в собствените си обекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама