„Български пощи“ търси частна фирма за разпространение на вестници срещу 60 млн. лв.

15:48, 07 мар 20 25 2558 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Държавното дружество „Български пощи" търси частна фирма, която да е подизпълнител за разпространението на печата за 60 млн. лв. в срок от 4 години. Обществената поръчка е обявена на сайта на държавното дружество, като срокът за подаване на документи е до 13 април. Избраното дружество ще трябва да поеме доставката на печатни издания от печатницата до складовите бази, обработката им и разпределението до пунктовете за продажба и връщането на непродадените бройки обратно на издателя, администрирането на продажбите и на приходите от тях.

"Български пощи" пред TOPNOVINI: Готови сме да разпространяваме печатни издания

От 1 март „Български пощи“ пое разпространяването на печатните издания. Правителството възложи на държавното дружество тази дейност, като премиерът Бойко Борисов заяви, че държавата ще дотира издаването на вестници през разпространението им. "Всяко едно печатно издание ще може да стига до сергията без посредник, въпреки че това ще ни струва дотация. Но ще осигурим на всички печатни издания равнопоставеност", коментира той.

Междувременно беше възложено на кметове на общините да определят заедно с представители на "Български пощи" местата, на които да се продават изданията. Проблемът се появи след като обектите на „Лафка“ бяха затворени. Причината за това са промените в Закона за хазарта и въведеният държавен монопол върху моментните лотарийни игри, което е довело до значителен спад на приходите на търговските обекти на дружеството. 

Росен Желязков: Няма населено място без печатно издание

Още в края на миналата година държавата обяви готовност да се включи в разпространението на печата, след като Бойко Борисов заяви, че ще изземе дейността от частните компании. Повод за това станаха критиките на „Репортери без граници“ към България, че ограничава свободата на словото в условията на частен разпространителски монопол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама