Вижте кой празнува имен ден днес

07:30, 28 мар 20 25 2477 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Почитаме паметта на първия в нашата история български мъченик за Христовата вяра. Според преданието Боян-Енравота бил големият син на хан Омуртаг и внук на хан Крум.

Имен ден празнуват Боян, Боби, Бояна, Боянка, Бени, Албена, Бойка, Бойко, Боко.

Езическото име на мъченика било Енравота. След като приел тайно християнството, неговото духовно християнско име било Боян, княз Български. След като не могъл да откъсне своя син от християнските традиции, хан Омуртаг го лишил от правото да застане на престола един ден, въпреки че бил първороден син.

Когато хан Омуртаг починал, начело на страната застанал третият син - Маламир. Историците предполагат, че вторият син и техен брат - Звиница, бил починал.

Според записките на Теофилакт, първородният син Енравота помолил своя брат да му даде Кинам – пленник, който се намирал в тъмницата, затворен по заповед на техния баща. Без да подозира защо Енравота иска свободата на Кинам Маламир заповядал да го освободят. Причината е, че Кинам бил християнин, а под неговото въздействие Енравота станал също християнин с името Боян.

Доносници уведомили Маламир, че Енравота приел официално християнството и се ядосал изключително много, понеже приел постъпката на своя брат като родоотстъпничество. Привикал го и му заповядал да се откаже от друговерството. Боян отказал да се подчини и собственият му брат Маламир дал заповед да го посекат с меч.

Преди да бъде посечен Свети Боян, княз Български, казал, че неговата смърт няма да попречи християнството и кръстът да се ширят все повече по българските земи. Ще бъдат издигнати храмове в името на Светата Троица и праведни свещеници ще служат на истинския Бог, без да принасят жертви на несъществуващи божества.

След екзекуцията Свети Боян се превърнал в първия българин – мъченик за вярата.

Според изследванията на българска учителка и краевед, мощите на Свети Боян, княз Български, се намират в костницата под църквата „Св. Йоан Предтеча“ в гр. Стамболийски. Учителка разчела надписа на плочата в олтара на църквата от Х век. Надписът представлява 21 реда хоризонтален текст на старобългарски, в който името на Свети Боян Енравота е споменато 6 пъти. От надписа става ясно, че той е погребан точно на това място в една златно-сребърна костница.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама