Големите кавички на седмицата (9 - 15 март)

12:30, 15 мар 20 / Големите кавички 25 4218 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

"Това е бактериологична война. В началото всички го подценяваха". Така премиерът Бойко Борисов обоснова от трибуната на Народното събрание искането на Министерски съвет за въвеждане на извънредно положение в България заради разпространението на заразата от новия коронавирус COVID-19.

"Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и на света и то в една особено чувствителна и беззащитна част от населението, каквито са възрастните хора, хората с хронични заболявания и с други придружаващи заболявания. Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Ние трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, към нашите близки, към нашите родители, към нашите приятели, към нашите колеги.

Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически, ще се загубят човешки животи, и то на тези, които много обичаме. Тези, които са ни дали живота, тези, които са ни отгледали, тези, които са треперели за нас, когато сме били малки и са ни гледали как израстваме пред очите им. Тези, които се гордеят с нашите успехи. Не бива га ги разочароваме в нашето безхаберие". С тези думи председателят на Националния щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски обяви въвеждането на по-строги мерки за възспиране на заразата.

„Ако сте в паника, вероятността да се заразите с коронавирус е по-голяма...Празният рафт е опасен, защото ако човек види празен рафт в магазина веднага ще му се прииска да опразни и съседния". Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира обстановката след потвърждаването на първите положителни проби у нас за коронавирус. 

„Най-добрият начин за предпазване от коронавируса е да си спрем телевизора. Много се надявам хората да не се подават на паника. Преди няколко години щяхме да умрем от свински грип, сега от някакъв короновирус, догодина ще е нещо ново", така депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди коментира обстановката в страната след първите потвърдни случаи на заразени с коронавирус.

„Исках да се сложи термокамера. Оттук нататък гаранция няма, ние сме смъртни. Не сме безсмъртни“, така депутатът от "Обединени патриоти" Валентин Касабов коменитра мерките срещу разпространението на коронавирус в сградата на парламента.

„Това е един вид война. Години наред сме гледали холивудските филми - навсякъде само за вируси ни говорят, все някой гад ги е произвел, пуснал и после целият свят страда. Но надали сега ще разберем кой гад това го свърши... Мерките изглеждат малко по-разхлабени от това, което въвеждат другите държави, но ние първи ги въведохме...В САЩ президентът Тръмп демонстрира отлично здраве, за да даде кураж на нацията...Не че маската има някакъв ефект, но според мен чисто психологически успокоява“, така премиертът Борисов коментира ситуацията около разпространението на коронавируса.

Премиерът Борисов да се ограничи в изказванията си, защото с всяко свое изявление увеличава паниката в страната. Ситуацията изисква хладен разум, отговорност и реакции без паника. Просто леко да се дръпне. И без това през два часа прави такива изявления и постоянно увеличава напрежението. Да се даде път на умни и сериозни хора, професионалисти, които да вземат ситуацията в своите ръце“, за това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Оценявам високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията, да се бори с битовата престъпност, но тази борба не може да се води само с репресивната сила на държавата. Това означава да изкореняваме бедността и да има борба с корупцията там, където има течове и е нейната хранителна среда, а това е именно изпълнителната власт, където са всички големи обществени поръчки. Там трябва да бъде насочено сериозно внимание“, посочи Румен Радев във връзка с дейността на държавното обвинение.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама