Обвиниха Facebook за теч на лични данни

10:03, 09 мар 20 / Любопитно 25 2017 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралийската комисия за защитата на информацията (OAIC) обвини социалната мрежа Facebook във вмешателство в личния живот на граждани на страната и нарушения на националното законодателство по отношение на конфиденциална информация и защитата на лични данни. Това се съобщава в публикувано днес заявление на регулатора, цитирано от ТАСС  и БГНЕС.

Хакнаха акаунти във Facebook и Twitter

„Лична информация на австралийски потребители на Facebook беше разкрита и прехвърлена към приложението This is Your Digital Life с цел, различна от тази, посочена в събирането на данни, което нарушава националното законодателство за поверителност на информацията и защита на личните данни. Потребителите не са могли да направят разумен избор и да контролират начина, по който ще бъде разкрита личната им информация. Тези действия са направили личните данни на 311 127 австралийски потребители достъпни за продажба и употреба, включително за политическа реклама“ , се казва в заявлението на регулатора, предадено и на Федералния съд на Австралия.

Facebook осуети две операции за манипулиране на общественото мнение

В документа се отбелязва, че между март 2014 г. и май 2015 г. Facebook е разкрила личната информация на австралийски потребители и не е предприела разумни стъпки за защита на тези данни. Според ръководителя на комисията Анджелина Фолк, компанията съзнателно е допуснала системни нарушения на националното законодателство, което може да доведе до значителни санкции. Съобщава се, че Федералният съд в Австралия може да глоби Facebook 1,7 милиона австралийски долара (1,1 милиона щатски долара) за всеки отделен случай на нарушение на закона за поверителната информация и защитата на личните данни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама