Конституционният съд допусна за разглеждане въпросите на Гешев за имунитета на Радев

16:30, 10 мар 20 / Политика 25 4229 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова
Иван Гешев встъпва в длъжност като главен прокурор
Иван Гешев встъпва в длъжност като главен прокурор

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество питането на главния прокурор Иван Гешев относно президентския имунитет, стана ясно от съобщение на сайта на институцията.

Решението е взето с мнозинство от 9 гласа. Трима от конституционните съдии - Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова, са на особено мнение.

„Не коментирам решенията на Конституционния съд. Там са компетентни хора, но зависи какви са и намеренията на прокуратурата",  заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти. 

Президентът отбеляза, че оценява високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията и битовата престъпност, но битовата престъпност не може да се бори само с репресивната сила на държавата. "Трябва да бъде изкоренена бедността, а това означава борба с корупцията в изпълнителната власт – там, където са големите обществени поръчки, посочи президентът.

Гешев погна и президента за наказателната му отговорност

Припомняме, че в края на януари Иван Гешев поиска от Конституционния съд тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Гешев настоя и за отговор каква е разликата между понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“. Той се интересува още и дали и как прокуратурата може да образува досъдебно производство спрямо президента и вицепрезидента.

Прокуратурата подозира, че президентът е осуетил проверка срещу съпругата си

Повод за отправените въпроси станаха досъдебно производство срещу командира на Военновъздушните сили, по време на което са се появили съмнения за това, че президентът е участвал в осуетяването на антикорупционната комисия спрямо съпругата му Десислава Радева. От държавното обвинение дори разпространиха аудио файлове от телефонни раговори за въпростната проверка, в един от които участва и самият Румен Радев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама