Банов: Мярката за затварянето на кина и театри е обмислена и адекватна

09:13, 10 мар 20 / Политика 25 2526 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Като неадекватна и необмислена определят мярката за забрана за посещения на културни събития, включително и на киносалони, от Асоциацията на българските киносалони. "Много обмислено и адекватно е предложението да се спрат културните мероприятия и то е свързано най-вече със съчетаването на двата вируса - грип Б и коронавируса", заяви министърът на културата Боил Банов пред Нова телевизия. Министърът ги покани на среща днес.

Акцент на деня: Затворено до второ нареждане

"Заповедите се издават от министъра на здравеопазването, не от мен", обясни Банов. И допълни, че при поява на коронавирус, в съчетание с вълната от грип Б, мерките са адекватни. "Съчетанието на двата вируса прави опасността много голяма, особено за възрастните хора, а здравето е преди всичко", коментира министърът.

Националната библиотека и Националната галерия с мерки заради коронавируса

"Целта е превантивно да реагираме, за да може поне един вирус да предотвратим. Вероятно става дума за кратко време, защото грип Б вече отшумява, а трябва да излезем поне от единия грип", допълни той. "Тогава мерките щели да бъдат преразгледани. Въпросът е в нашето съзнание и морал, затова призовах артистите да помагат. За да можем да потребяваме или печелим от изкуство, трябва да сме здрави", каза Банов. "3-5 дни не са проблем за системата, те имат възможност да наваксат", обясни министърът за това дали ще има загуби за театрите и кината. "Ако настане епидемия като в Италия например, тогава ще се обмислят мерки за подпомагане", допълни той.

Министърът се е срещнал вчера с актьора Фахрадин Фахрадинов, след като между двамата прехвърчаха искри по темата. Имахме разговор, той ми се извини, че е реагирал по този начин. Той каза че не е очаквал, че аз лично съм реагирал така и затова и той реагирал така. След това помислил. Обясни ми, че това не е така (за театрите – бел. ред.)“, коментира Фахрадинов в ефира на bTV. 

По думите му на срещата присъствали и театрални продуценти. Задали въпроси – дали и кога ще бъдат възстановени загубите на театрите, произтичащи от създалата се ситуация. Отговор обаче не получили.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама