Турският бизнесмен Осман Кавала с обвинение в шпионаж

09:57, 10 мар 20 / Свят 25 2084 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Осман Кавала е задържан от съда в Истанбул в рамките на продължаващото разследване за опита за преврат в Турция през 2016 г., съобщава Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Подозрителните отношения на Осман Кавала с Хенри Барки - бивш служител на Държавния департамент на САЩ, са били обект на разследване от прокуратурата. Събраните материали са дали основание съдът да образува дело за шпионаж, твърдят източници, пожелали анонимност.

Ердоган: Турция ще защитава националните си интереси по всякакъв начин

Кавала беше един от деветимата подсъдими, оправдани миналия месец по наказателни обвинения, свързани с протестите в истанбулския парк Гези през 2013 г. Той беше арестуван отново по-късно същия ден. Повторният арест е по обвинение в опит за сваляне на конституционния ред през 2016 г.

Фетхуллах Гюлен: Ердоган ще завърши като Хитлер

През лятото на 2013 г. демонстрациите в истанбулския парк Гези прераснаха в национална вълна от протести срещу правителството. По-късно властите обявиха че протестите са организирани от членове на FETO, които са се инфилтрирали в полицията и съдилищата.

Турция обвинява FETO за опита за преврат през 2016 г. и настоява Вашингтон да предаде лидера на организацията Фетулах Гюлен, който живее в САЩ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама