Коронавирусът вероятно е в Турция, загатна турският здравен министър

18:35, 10 мар 20 25 2664 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският здравен министър Фахретин Коджа съобщи, че новият вид коронавирус, вероятно, вече е в страната, въпреки че все още няма потвърдени случаи.

Рискът за Турция, чието местоположение я превръща в международен транспортен център, беше подчертан в няколко случая, когато пътници бяха диагностицирани с COVID-19 след пристигане в техните дестинации при пътуване през нея.

В същото време близостта на Турция до Иран - една от най-тежко засегнатите от вируса страни, значително увеличава вероятността заразени хора да влязат в страната, въпреки предпазните мерки на правителството, предаде БТА.

Под знака на коронавируса: 114 000 заразени в 115 държави и територии

Коментарите на министъра дойдоха по-малко от ден, след като той отрече, че вирусът е достигнал до Турция. След отрицателната информация на Коджа губернаторът на Мериленд съобщи, че 86-годишна жена от САЩ е заразена с коронавирус по време на пътуване до Турция. Саудитска Арабия също преустанови пътуванията до Турция и други страни в понеделник. Но Коджа туитва, че единствената жена, отговаряща на това описание, която е била в Турция през последните две седмици, е летяла с транзитен полет през албанската столица Тирана.

Коджа обаче беше категоричен, че мерките на Турция са предотвратили появата на тежко огнище на вируса, поразил страни като Иран и Италия, посочвайки бързото решение да се спрат пътуванията до и от Иран. „Това попречи на 20 000 иранци да влязат в Турция“, каза той.

Министърът каза, че Европа, и по-специално Италия, не са успели да предприемат адекватни мерки за ограничаване на разпространението на вируса и нарече битката на Турция с болестта „национална борба срещу глобален проблем“.

В Италия започна кампания „Аз си оставам у дома“

93% от всички пациенти с коронавирус в световен мащаб са от четири страни, съобщи Световната здравна организация, добавяйки че повечето от тях са излекувани. В световен мащаб към 16:00 ч. има 116 466 заразени, от които 4 091 са починали, а 64 750 са излекувани.

Повечето от случаите са в Китай, където избухна епидемията. Там има 80 761 случая на COVID-19 (3 136 смъртни случая). Следва Италия с 9 172 случая (463 смъртни случая), следвана от Иран с 8 042 заразени и 291 починали, и Южна Корея със 7 513 заразени и 54 смъртни случая.

В Европа, с изключение на Италия, най-много заразени има в Испания (1 650 заразени/35 починали), Франция (1 412 заразени/30 починали) и Германия (1 307 заразени/двама починали).

Тази сутрин беше регистриран е първи случай на новия коронавирус в централата на НАТО - при служител, който е заразен в Италия, докато е бил на почивка. 

Междувременно Италия разшири карантината заради коронавируса и мерките от вече обхващат цялата страна. Премиерът Джузепе Конте заяви, че хората ще имат право да пътуват само до работата си или в спешни семейни ситуации. Спират се всички спортни състезания, в това число футболното първенство.

В телевизионно обръщение вчера Конте подчерта, че навиците в Италия трябва да се променят и че е най-добре хората да си останат у дома.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама