Синдикатите призовават да се премине към онлайн форма на обучение

11:57, 10 мар 20 25 2147 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Уроците в българските училища да се преподават онлайн. За това призовават от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, а причината е повишената епидемиологична обстановка в страната и опасността от разпространение на коронавируса, съобщи bTV.

Националната грипна епидемия изтича утре и по план учениците трябва да се върнат в клас на 12 март, грипната ваканция засега е удължена само в Пловдивско – до 14 март.

Няма да удължават общата грипна ваканция за учениците, решава се по области

„В платформата „Уча се“ има голям ресурс от учебни клипове, обхващащ материала, който се изучава в училище. Подобна платформа на „Уча се“ е Khan academy, която предоставя огромна база от учебни клипове на английски език. 

Платформата „Уча се“ има голям ресурс от учебни клипове, обхващащ материала, който се изучава в училище.
 
Първата подобна платформа в света е “Khan Academy”, коята освен това е напълно безплатна. Khan Academy (Кан Академия) на български език вече включва хиляди видео уроци и десетки хиляди упражнения и тестове по математика, физика, химия, биология, компютърни науки и програмиране, астрономия, здраве и медицина, философия, музика, световна история, подготовка за SAT. В процес е и преводът на още предмети като икономика, предприемачество, финансови пазари и др., които в момента са достъпни на английската, оригинална версия и на някои други езикови версии. Основна и отличаваща функционалност на Кан е възможността за учителите да създават виртуални класове, да задават самостоятелна работа към ученици и детайлно да проследяват напредъка на всеки ученик и на целия клас. Платформата дава моментална обратна връзка на всеки учащ след всяко упражнение или тест и не допуска пропуски в знанията (принцип “учене до майсторство”). Родителите също имат достъп до цялата информация за напредъка и заданията на детето. Учащите получават допълнителна мотивация не само с възможността да следят до какъв процент са постигнали дадено умение, но и чрез елементи на игрофикация. Кан Академия се ползва от 93 млн. потребители по света. Има и безплатно мобилно приложение, уникално за България.

За целта е необходимо Министерството на образованието и науката да осигурят достъп до домейн и хостинг, единна платформа за онлайн обучение, национална база данни, безплатен достъп за ученици и учители. Според работодателската организация е необходимо също да се изясни режима на работа на учителите, защото преподавателите на бива да провеждат онлайн обучения в платен отпуск.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама