Отново рязък скок на починалите в Италия; Австрия и Словения затварят границите към нея

20:24, 10 мар 20 25 4561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За последното денонощие броят на жертвите на коронавируса в Италия се е увеличил със 168 до общо 631 души – скок от 36%, предаде БТА.

Общият брой на заразените пък е скочил до 10 149 от 9172 по-рано – ръст от 10,7%.

Шефът на италианската Гражданска защита заяви, че от първоначално заразените 1004 са се възстановили напълно в сравнение със 724 ден по-рано. В интензивни отделения са 877 пациенти. 

Виена обяви, че въвежда почти пълна забрана за влизане в страната от Италия, която е епицентър на заразата с коронавируса Covid-19 в Европа. Правителството на Словения също затваря границата си с Италия.

МВнР: Пътувайте до Италия само при крайна необходимост

"Ще има забрана за влизане на хора, пътуващи от Италия до Австрия, като изключение ще бъде правено единствено за хората, имащи медицинско свидетелство", обяви канцлерът на Австрия Себастиан Курц. На австрийците в Италия ще бъде позволено да се върнат, ако се съгласят да спазват двуседмична карантина, каза той.

Вътрешният министър Карл Нехамер обяви, че влаковете и полетите от Италия до Австрия ще бъдат спрени. Възстановява се граничният контрол, като ще бъдат пускани само онези, които притежават медицински сертификат за влизане. Изключение ще се прави за товарните превози, които могат да продължат, но на място ще се правят прегледи на шофьорите.

Австрия освен това спира събития на открито с над 500 души и на закрито с повече от 100 души, каза Нехамер.Университетите и други висши учебни заведения спират занятия от понеделник.

Досега в Австрия има 157 потвърдени положителни проби на коронавируса, но без смъртни случаи.

Цяла Италия под карантина заради коронавируса

По-рано днес АФП предаде в свой репортаж, че италианци безпрепятствено преминават границата със Словения, за да пазаруват по-евтини стоки и бензин, въпреки обявените от Рим ограничителни мерки.

Според италианския правителствен указ пътуване може да се извършват само при „спешни работни и извънредни ситуации или по здравословни причини“. Но контрол по границата със Словения не е бил наложен и автомобилите се движели свободно между двете страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама