В Италия започна кампания „Аз си оставам у дома“

14:10, 10 мар 20 25 4020 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

В Италия започна кампания „Аз си оставам у дома“, след като късно снощи бе обявена карантина на територията на цялата страна.

TOPNOVINI.BG потърси българката Мария Коцева, която живее в град Иврея, на 45 км от Торино за коментар на обстановката.

Снимка: Уикипедия

След като усилията на италианските власти за овладяване на епидемията от коронавирус в последните 2 седмици не дадоха резултат и случаите на заразени и починали главоломно се увеличиха (към 18.00 часа на 9 март Гражданска защита съобщи за общо 9172 случая, от които 7985 заразени, 463 – починали и 724 – излекувани), късно снощи премиерът Джузепе Конте излезе с официално обръщение към нацията“, разказва тя.

По думите й от обръщението му става ясно, че от 10 март 2020 г. територията на цялата страна се превръща в „червена зона“, а нейното 60-милионно население се поставя под карантина.

„Цифрите показват, че имаме значителен растеж на хората, нуждаещи се от интензивно лечение и за съжаление – на починалите.

Нашите навици трябва да се променят сега: всички трябва да се лишим от нещо, ако искаме да направим добро на Италия. Ще успеем само ако всички си  сътрудничим и се приспособим към тези по-строги правила", заяви премиерът.

Част от мерките са: пътувания само по спешност като здравни причини, работа и др. Нарушителите са заплашени от затвор до 3 месеца и от глоба до 206 евро; баровете и ресторантите са отворени от 06:00-18:00 часа и са длъжни да осигурят поне метър разстояние между хората.

Отпуските на медицинския персонал се отменят. Големите и средните търговски центрове ще бъдат затворени през уикенда, а останалите магазини трябва да гарантират поне един метър разстояние между клиентите. Отменени са всички спортни състезания с публика, затворени са училищата, университетите, музеите, кината, театрите, културните центрове. Отменени са всички обществени събития. Новината за затягане на мерките бе посрещната с противоречиви чувства. Част от италианците я приветстваха в социалните мрежи, а други обхванати от паника се втурнаха да пазаруват още през нощта в супермаркетите на Рим, Неапол и Палермо.

Цяла Италия под карантина заради коронавируса

Много италианци изразиха възмущението си от лекомислието на своите сънародници, които не обърнаха внимание на предупрежденията и продължиха да водят обичайния си начин на живот, включващ така популярната вечеря-аперитив. В тази връзка много италиански ВИП –персони (Дзукеро, Андреа Бочели, Федец и съпругата му-модната инфлуенсърка Киара Ферани, както и много други) се присъединиха към кампанията (#iorestoacasa) целяща да убеди италианците в предимствата на домашната карантина. По телевизията се завъртяха също подобни клипове.

Изглежда, че дисциплината на италианците е далеч от тази на китайците, за което свидетелства бързото разпространение на заразата. Освен негативите върху икономиката намираща се дълги години в нулев растеж, значително притеснение предизвиква фактът, че броят на леглата в интензивните отделения е ограничен, а рязкото покачване на болни поставя на големи изпитания здравната система на Италия. Медицинският персонал не достига. В момента спешно се търсят хиляди сестри и доктори.

Днес Италия е най-сериозно засегната от коронавирус страна в Европа. Властите, както и част от населението подцениха сериозността на ситуацията, а страната премина бързо от периода на карнавални забавления в една паралелна и по-сериозна реалност. Все още е рано да се каже дали мерките ще дадат очакваните резултати. Официално карантината е обявена до 3-ти април, но всичко зависи от нарастване на съзнанието на населението и строгото придържане към правилата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама