Очаква се скоро кината да заработят

17:08, 10 мар 20 / Култура 25 2783 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вчера от Асоциацията на българските киносалони поискаха среща в министъра на културата Боил Банов във връзка със затварянето на кината заради коронавируса. Днес управителният съвет на асоциацията разговаря с министъра и стана ясно, че „тази безпрецедентна мярка в историята на кинопоказа в България е взета от Оперативния щаб с цел предприемане на предохранителни мерки от най-висока степен, основаващи се на наличието на неблагоприятната комбинация от епидемия на грип тип „Б“ и регистрираните първи случаи на заразени с коронавирус“.

Идея от МС: Местата в театрите да се продават през едно

От Асоциацията на българските киносалони посочиха, че отшумяването на епидемията от грип тип „Б“ дава предпоставка мерките да бъдат смекчени и да бъде възобновена нормалната дейност на киносалоните при специални санитарно-хигиенни мерки, подадени от Оперативния щаб. „Очакваме в рамките на утрешния ден тези мерки да бъдат ясно разяснени от Оперативен щаб, като впоследствие съответно да бъдат приложени и от киносалоните. По недвусмислен начин искаме да разсеем внушеното с тези крайни мерки, че киносалоните са център на зараза или крайно опасно място за здравето на зрителите. Напротив, киносалоните в България са оборудвани с вентилационни системи, което е предпоставка за намаляване на риска от заболяване, сравнено с други места за масово събиране на хора“, се посочва в съобщение на асоциацията.

Стана ясно още, че кабинетът на Банов се е ангажирал да съгласува с Министерство на здравеопазването искането на киносалоните да бъде въведена изрична формулировка в текста на заповед № РД-01-117/08.03.2020 на министъра на здравеопазването, че кината следва да бъдат затворени и че изпълнението на тази заповед следва да се счита за форсмажорно обстоятелство. "Очакваме да разберем дали заповедта ще бъде променена или допълнена с нова такава", посочват от асоциацията.

Банов: Мярката за затварянето на кина и театри е обмислена и адекватна

Обсъдихме също бъдещето сътрудничество между Министерство на културата и асоциацията, което ще цели по-добра комуникация и провеждането на превантивни срещи и обсъждания при приемането на нормативни промени или евентуални мерки, с оглед да се запази нормалното функциониране на киномрежата в страната. И двете страни останахме с доброто усещане за много ползотворна среща и предпоставка за добра бъдеща комуникация. Използваме случая да благодарим на министър Банов за бързата реакция и корпоративността за разрешаване на конфузната ситуация“, заявяват от Асоциацията на българските киносалони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама