ЕС ще мобилизира всички инструменти в защита на икономиката

22:05, 10 мар 20 25 3336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да мобилизира „всички инструменти“, които са на разположение на блока, за да намали икономическото въздействие на коронавирусната епидемия, която разстрои пазарите по целия свят, предаде БГНЕС.

"Ще използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да сме сигурни, че европейската икономика ще устои на тази буря", каза Фон дер Лайен, след като 27-те лидери на ЕС проведоха кризисни преговори за мерките срещу вируса чрез видеоконференция.

Преди това заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис съобщи, че туристическият бизнес в ЕС вече е със „загуби от 1 милиард евро само в резултат на намаляване на туристите от Китай“ заради коронавируса. 

Отново рязък скок на починалите в Италия; Австрия и Словения затварят границите към нея

Домбровскис призна, че „очевидно вече има икономически щети, нанесени на различни сектори на икономиката на ЕС, но все още няма точни общи цифри... Наблюдаваме развитието на ситуацията. Много ще зависи от това колко ефективни са мерките за овладяване на вируса", каза той.

Домбровскис добави, че на 13 февруари Европейската комисия е прогнозирала увеличение на икономиката в еврозоната с 1,2% през 2020 г., докато според прогнозата на ОИСР от 2 март, ръста на икономиката на еврозоната през 2020 г. трябва да бъде 0,8%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама