Борисов за коронавируса: Надали ще разберем кой гад го е произвел и пуснал

10:55, 11 мар 20 25 5195 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Това е един вид война. Години наред сме гледали холивудските филми - навсякъде само за вируси ни говорят, все някой гад ги е произвел, пуснал и после целият свят страда. Но надали сега ще разберем кой гад това го свърши. Това каза премиерът Бойко Борисов след провеждане на заседание на Съвета по сигурността заради коронавируса.

Борисов обясни, че щабът е препоръчал два вида мерки - 5 са за области без потвърдени случаи, а 8 за области с потвърдени случаи. „Обединихме се около мнението, че трябва да бъдем гъвкави за кина и театри – да се продават билетите през стол, да се дезинфекцират след всяка прожекция... Дайте на кметовете и областните управители да взимат сами решения и да преценяват кое е най-добро“, разпореди той. Борисов нареди още и в училищата поне веднъж на ден ще напомнят на децата мерките за лична хигиена.

Ген. Мутафчийски: Жената, приета с коронавирус в София, е в критично състояние

Мерките изглеждат малко по-разхлабени от това, което въвеждат другите държави, но ние първи ги въведохме. Защото се очаква един продължителен период, в който ако си убием производството, възстановяването в последствие ще бъде невъзможно. Така че да се стегнем, да бъдем крепки българи – какво ли не сме преживели, ще преживеем и това“, коментира Борисов. Той подчерта, че в България и Европа има запаси с храни и призова хората да не се презапасяват.

„Цяла Европа и светът се учим за коронавируса. И в Турция и Русия откриха, в САЩ президентът Тръмп демонстрира отлично здраве, за да даде кураж на нацията. Затова българите казват „здравето е най-важно“ и се молим на Господ да ни пази здравето. Всичко друго може да се оправи. С този оптимизъм в деня хората преживяват досега. Ако си мислиш, че качвайки се в колата, днеска ще умреш, значи трябва да спрем транспорта. Всички знаем за рисковете, но живеем с този риск“, посочи премиерът.

И коронавирусът е вирус като много други. От испанския грип са загинали 40 милиона. Прогнозите за коронавируса са 3 милиона в най-лошия сценарий. А най-опасното от една подобна паника е да си счупим икономиката, тогава са непоправими финансово-икономическите щети – отново ще започнем да говорим за безработица и ниски доходи. И няма да има оптимизъм“, коментира Борисов.

Болните в Италия вече се приемат по лекарска преценка заради липса на места

Той обясни, че институтът на отбраната е работил цяла нощ, за да произвежда медицински облекла. „По 4 км плат на ден се произвежда – мина успешно изпитанията. Това, което произвеждаме в България, дори е много по-добро от текстила, който внасяме. Тези облекла ще могат по 50 пъти да се перат – сиреч, ще са за многократна употреба. Още днес ще имаме около 2000 облекла. Искаме да имаме в готовност 30-40 000 облекла – да има, ако ни останат, ще ги пазим за друг път“, обясни министър-председателят.

Борисов припомни, че вчера бяха хванати над 7000 маски за нелегален износ за Румъния, а днес са заловени още 20 000. „Очаквам до петък да има общоевропейско решение на ЕК, да се проведат обществени поръчки и всички държави членки да могат да започнат да получават облекла, калцуни и подобни. Не че маската има някакъв ефект, но според мен чисто психологически успокоява“, обясни той.

От вчера е на пълни обороти  и производството на маски. „Както казва българският най-мъдър народ – помогни си сам, за да ти помогне и Господ. Защото от Европа ще дойдат най-рано краят на април – началото на май“, заяви Борисов.

Проф. Миланов: Очаквам взрив от коронавирус в София

Светът е изцяло неподготвен за подобна грипна епидемия като коронавирус. Сега се мисли за ваксини, сега се отделят пари за иновативни технологии, сега се мисли за лекарство. Кога ще се въведе, кога ще се тества, кога ще се произведе и кога ще стигне до пациентите – прогнозите са, че септември ще е пикът. Според големите институти в Европа високите температури няма да повлияят на вируса“, обясни той.

Борисов съобщи, че днес или утре стартират 72-часовата проба на новия водопровод на Перник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама