На протест: Катафалки пред Народното събрание

15:02, 11 мар 20 / Общество 25 2251 Topnovini
снимка: БГНЕС

Шествие от катафалки в центъра на София. Траурните автомобили минаха по жълтите павета, за да стигнат до Народното събрание.

Организаторите на погребалния бранш не са съгласни с внесени от депутати от "Обединени патриоти" промени в Закона за устройство на територията, в които се потвърждава правото на общинските съвети по места да приемат наредби, уреждащи цялостната дейност по тъжните обреди.

снимка: БГНЕС 

"Тези наредби са по-скоро някакъв юридически абсурд, смесват се норми, които нарушават други закони", заяви пред БНР един от организаторите Борислав Петров. 

По думите му в бранша има тотален хаос и всеки прави, каквото си иска: "Прави са хората да негодуват. Това е, защото няма специален закон, няма регламент... Общините имат интерес, защото искат чрез едни наредби да вменяват правила на своите директни конкуренти".

Депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов обясни, че законовата промяна не е насочена срещу траурни агенции или определени хора. С нея се дава възможност общините да си приемат наредба, с която да урегулират дейностите в общинските гробищни паркове... „Рекетът на опечалените и гаврата с паметта на починалите трябва да престане, това не може да продължава", каза Ангелов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще сте дисциплинирани ли ако облекчат мерките срещу COVID-19?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 89 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.