СЗО: Коронавирусът вече е пандемия

21:04, 11 мар 20 / Свят 25 5619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Covid-19 вече може да бъде характеризирано като панедмия, съобщи шефът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус, предаде БГНЕС.

"В следващите дни и седмици очакваме броят на случаите на зараза, смъртните случаи и броят на засегнатите държави да се увеличи... Стигнахме до извода, че COVID-19 може да бъде окачествен като пандемия", каза той, цитиран от РИА Новости.

Пандемията е необикновено силна епидемия, характеризираща се с разпространение на инфекциозно заболяване на територията на цели страни, на територията на съседни държави, а понякога и в много страни по света.

Към 11 март общият брой на заболелите от коронавирусна инфекция по света възлиза на 118 000 души в 114 страни по света. 

Първа жертва на COVID-19 в Албания

Броят на смъртните случаи в Италия от коронавируса през последния ден възлиза на 196, достигайки общо 827. Това заяви началникът на Службата за гражданска защита Анджело Борели. Така от началото на епидемията в Италия са заразени общо 12 462 души.

"Днес имаме още 41 души, които са излекувани, така стават общо 1045. Има 196 починали, но трябва да уточним, че това са хора със сериозни здравословни проблеми", допълни той. В същото време броят на заразените за ден надхвърля 2 000 души.

Първи смъртни случаи от коронавируса в Белгия и Индонезия

Тази вечер правителството на Словакия обяви извънредно положение на територията на цялата страна, което влиза в сила в 7.00 часа българско време на 12 март, заяви премиерът Петер Пелегрини. До 11 март в Словакия са регистрирани 10 случая на заболяване с COVID-19.

Белгия съобщи днес за три смъртни случая на COVID-19. 

Общият брой на заразените с новия коронавирус в Гърция нарасна до 99, след като Министерството на здравеопазването обяви, че са потвърдени нови 10 случая.

От 99 души 68 са в домашна изолация, 29 са хоспитализирани в болници в Атина, Солун, Патра и Лесбос, а двама са в отделения за интензивно лечение.

От положителните случаи 95 са гърци, а четирима са чужди граждани.

Броят на заразените с новия коронавирус в Словения също се увеличава. Според Министерството на здравеопазването, общият брой на заразените е достигнал 47 души. Част от новозаразените са работещи в Университетския клиничен център в Любляна. Повечето са в Клиниката по гинекология и има един потвърден случай на лекар в Клиниката по дентална медицина.

Поради нарастващия брой заразени сред медицинския персонал в клиники в Любляна са забранени всички посещения и редовни прегледи на пациенти, които не се третират като спешни.

На всички гранични пунктове са въведени строги медицински прегледи.

 

Британски здравен министър е заразен с коронавирус

Унгарското правителство обяви извънредно положение в страната заради заплахата от разпространението на новия коронавирус. "Скоро могат да последват допълнителни превантивни мерки “, написа говорителят на правителството Золтан Ковач в официалния си акаунт в Twitter.

Както съобщава местният вестник „Дейли Нюз Унгария“, в страната са регистрирани 13 случая на коронавирусна инфекция. Инфекцията беше открита при осем иранци, един британец и четирима унгарски граждани.

Германия отказва да последва примера на Австрия за забрана на достъп на хора от Италия. Канцлерът Ангела Меркел изтъкна, че кризата с COVID-19 ще бъде и тест за разума на европейците. 

"Вирусът вече е някъде там, населението няма имунитет срещу него, не съществува и лечение. Очаквам докато тази ситуация продължава, 60-70% от гражданите ни да бъдат заразени", каза Меркел и призова за общоевропейски мерки за намаляване на икономическата вреда, която епидемията вече нанася.

Франция и Испания също забраняват масовите събирания. В Испания временно затварят училищата и детските градини, спират се и полетите до Италия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама