Първа жертва на коронавируса у нас, заразените вече са 7

18:20, 11 мар 20 25 7088 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

66-годишната жена, която вчера беше хоспитализирана в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19, е починала днес в 15.42 часа. Това съобщиха от здравното министерство.

Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция.

Болниците със случаи на коронавирус няма да бъдат затваряни

Жената е постъпила в „Пирогов“ с тежка двустранна пневмония. Въпреки извършените интензивни реанимационни мероприятия, лекарите не са успели да спасят живота й.

Екипът на болницата продължава да се бори за живота на 74-годишния мъж, който също е заразен с коронавирус. Състоянието му е влошаващо се. Засега е само на масково подаване на кислород, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски. Мъжът е с хронична обструктивна белодробна болест.

Пациентът е дошъл сам в болницата и не е бил в други лечебни заведения. Вече са взети проби от членовете на семейството му. Те ще бъдат изследвани утре, допълни проф. Мутафчийски.

Изследванията на сина им са отрицателни.

Министерството на отбраната отвори резерва си за маски

В България има нов случай на коронавирус, съобщи още ген. Мутафчийски на редовния следобеден брифинг. Това е 62-годишна жена, медик от столична болница. Тя не е контактувала в България с нито един пациент.

От 22 февруари не е била на работа. Посетила е от тогава два конгреса, завърнала се с грипоподобна сиптоматика. Състоянието й не е тежко състояние. Постъпила е във ВМА. Доказана е и в двете лаборатории, че е положителна, съобщи ген. Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски съобщи, че пет проби от Стара Загора са отрицателни. Във ВМА лабораторията са заложени 40 проби - едната е положителна, две са съмнителни, останалите са отрицателни. В Националната лаборатория от заложени 54 проби - една е положителна. Положителните проби се отнасят за едно и също лице, уточни шефът на Кризисния щаб.

Във Варна има 18 проби, които ще бъдат готови към 20 ч. От Стара Загора 24 проби са отрицателни. 60 проби на контактни лица са пристигнали от Габрово и Плевен. Те ще бъдат изследвани утре.

Появи се анонимен дарител, който иска да закупи от 150 апарата и нагоре, и да ги дари на здравната система. "Представяте ли си за каква сума става дума? Аз му пожелах да ги намери, стискам му палци да ги намери", каза ген. Мутафчийски.

Стана ясно и че футболист от "Левски" ще бъде подложен утре на превантивно изследване за вируса COVID-19. Играчът е с температура и симптоми на вирусно заболяване, поради което лекарският щаб на тима го е изолирал от отбора, съобщиха от там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама