Борисов: Може да произвеждаме това, което ни е нужно

12:34, 12 мар 20 25 2838 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Премиерът Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев, вицепремиерът Томислав Дончев и началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски посетиха предприятие, произвеждащо защитно облекло срещу коронавируса. На влизане ги накараха да си сложат маски и да си дезинфекцират ръцете.

"Всички държави-членки на ЕС имат договори с фирми производители. В един момент доставките спряха и това беше поставено на европейския съвет. Събрахме водещи фирми, в рамките на 3 дни вече имаме 40 хил. метра плат. Други фирми кроят по 2 000 облекла, голяма част от плата ще иде при тях. Максимално бързо да можем да отговорим на нуждите на нашите лекари, сестри, санитари, социални работници, шофьори“, обясни Борисов.

Той уточни, че част от облеклата са еднократни, но ние се готвим за по-дълга криза. „Имахме респираторни уреди, но и там поръчките спряха. 5 млн. сме осигурили, всичко да се изкупи. Добре че болниците, бърза помощ с новите линейки имат респиратори, така че се действа максимално бързо", каза Борисов. 

Страната ни разполага с 2063 болнични легла за интензивно лечение. Общият брой респиратори в лечебните заведения за болнична помощ у нас са 1463 броя, а в извънболничната помощ – 142 броя. Центровете за спешна медицинска помощ имат 289 броя респираторни апарата в санитарните автомобили и 53 в кабинетите на самите ЦСМП. Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за 200 броя респиратори.

„Нашата индустрия може да се реогранизира за няколко дни. Отговорните предприятия могат да произведат каквото ни е нужно“, заяви премиерът и добави: "70 хил. маски деблокирахме вчера, в момента се разнасят. Голяма благодарност на габровските лекари, които първи усетиха какво е коронавирус, справиха се с достойнство".  

Бойко Борисов категорично отказа да коментира изказването на президента Румен Радев. "Беше изчезнал сега отнякъде се появи", каза иронично Борисов.

Министър-председателят коментира и нелегалната миграция. По думите му натискът при нас е нула и очаква потокът да намалее и към Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама