Опасна близост (Тема с продължение...)

09:00, 14 мар 20 25 5464 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Седмицата мина под знака на коронавируса. В Китай пикът на заболяването отмина, но броят на случаите в редица страни расте. Стигна се и до затваряне на граници. България обяви извънредно положение заради заразата. 

Коронавирус настъпление... 

До 13 април България е в извънредно положение заради разпространението на вируса. Предложението дойде от правителството, а парламентът го гласува единодушно. В последните дни броят на заразените с коронавируса расте. Според прогнозите вълната може да продължи около 3 месеца. 

Грубото нарушаване на карантината наложи държавата да затегне меркитеОсвен призивите за спазване на лична хигиена, се препоръчва да се въведе дистанционна форма на работа, където е възможно. До 29 април ще работят само хранителните магазини и аптеките. Преустановени са посещенията в ресторанти, барове, дискотеки, магазини, както и занятията в училищата и детските градини и ясли. Всички ограничения четете тук

Обмисля се и въвеждането на специална клинична пътека за заболяванетоЗа да се избегне паниката, управляващите обявиха, че в страната има достатъчно хранителни стоки и не се налага да се презапасяваме. Още няма въведено ограничение българите да се прибират от други страни, но има условие да са поставени под 14- дневна карантина, ако идват от рискови райони. 

Вече са факт и първите законодателни промени. Със затвор до 3 години и глоба от 1000 до 10 хил. лева ще се наказват нарушителите на карантината. Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение, наказанието скача на 5 години затвор и глоба от 10 до 50 хил. лева. Главният прокурор Иван Гешев сформира щаб, който да следи спазват ли се правилата и мерките в условията на извънредно положение.

Отворено е...

Хиляди мигранти се насочиха към Гърция, след като Анкара отвори границите със ЕС. До ситуацията се стигна заради ескалацията на напрежението в сирийската провинция Идлиб. Ердоган многократно е заплашвал, че ще отвори вратите за бежанците. Турският президент разкритикува европейските страни, че си затварят очите за страданията на сирийските цивилни граждани. Той призова гърците да пуснат бежанците към Европа и определи отношението им като „нечовешко“.

Реджеп Ердоган все пак се срещна с европейските лидери и беше договорено споразумението между ЕС и Турция за миграцията да остане в сила. Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен Съюзът и Турция имат общо виждане за събитията, но се разминават в тълкуването им. 

Напрежението обаче не стихна. Гръцките сили използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да попречат на групи мигранти да преминат на европейска територия. От турската страна на границата също бяха изстреляни гранати със сълзотворен газ. Това доведе до спешна среща на вътрешните министри на ЕС.

За приятелите и предателите...

Спецпрокуратурата пусна записи на разговори на хазартния бос Васил Божков, без имената на другите участници. Слушайки ги обаче съдим, че гласовете са на съдружниците му в „Еfbet” Цветомир и Боян Найденови, и на баща им Стефан. Стана ясно, че Божков е поискал от братята да му дадат 50% от бизнеса си или по 10 млн. лева на година, за да работят необезпокоявани. Божков отрича твърденията им, че ги е заплашил с убийство, но казва: Които предават – умират, аз не съм бил така. Такава ви е съдбата бе, приятелю“ „Защо ни заплаши с убийства?“ го питат те, на което отговаря: Защото не обичам предателите. От разговора с бащата Стефан Найденов разбираме, че синовете му не искат среща с Божков, защото ги залива с „помия“ всеки ден. „Е, сега ти го казвам по телефона и без да ги виждам, помията спира. Лично я спирам от утре“, обещава Божков. Стефан Найденов говори и за „убийци“, които шетат около София. „Убийците не знам, който ги е викал да ги разкара“, отговаря хазартният бос.

Случаят продължава да се развива. Зам.- външният министър Георг Георгиев беше на разпит в спецсъда, след като излезе информацията, че Васил Божков и Георги Попов са имали служебни паспорти. Двамата сега са в ОАЕ. Георгиев обаче уточни, че не са напуснали България с въпросните паспорти. Документите им са били анулирани от външно. По заповед на министър Захариева започна проверка на всички дипломатически и служебни паспорти от последните 10 години.

Апелативният спецсъд потвърди гаранцията от 1 млн. лева на сина на Божков- Антон. Той е обвинен за пране на пари по поръчение на организирана група, ръководена от баща му.

Шеф на касата №19

Народното събрание избра нов управител на Националната здравноосигурителна каса. Изненади нямаше, тъй като кандидатът бе само един- проф. Петко СалчевКандидатурата му издигнаха от ГЕРБ. Проф. Салчев дойде със заявка да продължи здравната политика на правителството. Не предвижда и значителни промени в структурата на Касата.

Мандатът на досегашния шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев вече изтече. Дечев беше 18-ият управител на Здравната каса в нейната 18- годишна история. Той пое поста от проф. Камен Плочев, който бе освободен от депутатите по настояване на здравния министър Кирил Ананиев. Причината беше писмо за актуализация на бюджета на Касата, без съгласуване с ресорното министерство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама