9 нови случая на коронавирус у нас

17:11, 12 мар 20 25 4400 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Установени са нови 9 положителни проби за коронавируса от 99 изследвани лица, съобщи шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Те са с най-различна история и в различни възрастови групи. Всички са от София, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Четирима са карантирани в Белодробна клиника. Те са без клинични оплаквания и са от групата на контактните на починалата жена.

Във ВМА снощи е пристигнала жена с положителна проба, която е от компанията на предишната положителна проба, с която са посещавали конгреси. Жената е в средно тежко общо състояние с двустранна бронхопневмония. 

Борисов пита Путин за респиратори за болни от коронавирус

Състоянието на другите е задоволително. Някои от пациентите все още не са пристигнали във ВМА. Контактните им лица се установяват. Това са повече от 200 души, които не могат да се установят за един час, каза ген. Мутафчийски. Те са подадени на органите на столичната РЗИ, които заедно с Национална полиция ги издирват.

Настаненият в "Пирогов" няма влошаване на състоянието, но не се и подобрява - той е в стационирано критично състояние. При болните в Габрово и Плевен няма негативно развитие на симптоматиката.

Футболистът на "Левски" ще бъде изследван утре.

Изследват играч на "Левски" за коронавирус

Днес са получени 200 апарата, които би трябвало да пристигнат към май месец, тъй като има огромно търсене. Имаме уверение, че можем да получим 30 в по-скорошен етап, уточни ген. Мутафчийски.

В България има 747 инфекциозни легла, които могат да бъдат удвоени при евентуална епидемия, уточни ген. Мутафчийски. Броят на интензивните легла е 2063, съобщиха от Министерство на здравеопазването. 

Общият брой респиратори в България в лечебните заведения за болнична помощ са 1463 броя, а в извънболничната помощ - 142 броя. Центровете за спешна медицинска помощ разполагат с 289 броя в санитарните автомобили и 53 в кабинетите на самите ЦСМП, съобщиха от МЗ.

НОИ: Няма опасност за осигурителната система заради болничните при карантина

Капацитетът на инфекциозните клиники и отделния в България за приемане и лечение на пациенти с COVID-19 може да бъде удвоен в рамките на 24 часа при необходимост, информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Към настоящия момент функционират 740 инфекциозни легла у нас, а по заповед на министъра на здравеопазването допълнително са разкрити и вече са в готовност за работа 3 допълнителни лечебни заведения за болнична помощ на територията на столицата. При необходимост същата мярка ще бъде приложена и в други градове в страната.

За ограничаване на разпространението на новия вирус държавата е осигурила допълнителни количества лични предпазни средства - 50 000 маски, 100 000 костюма и 85 000 очила за медицински и здравни работници в лечебните заведения и за Регионалните здравни инспекции при работа с пациенти със съмнение за COVID-19.

Две български фирми и държавното предприятие „Интендантско обслужване“ вече шият защитни облекла и средства за лекарите, сестрите и санитарите. Само една от фирмите – тази в Габрово, е с капацитет да произвежда по 4 км плат на ден, с който всекидневно могат да бъдат изработени около 1500 защитни гащеризона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама