Великобритания с мерки за "забавяне" на коронавируса

21:16, 12 мар 20 / Свят 25 3250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че правителството преминава към втората фаза в борбата срещу коронавирус – от „ограничаване на разпространението“ към „забавяне на действието“, както условно са обозначени фазите, предаде БНР.

Правителството обаче все още не е решило да се пристъпи към по-радикални мерки като затваряне на училищата и отмяна на големи събирания на хора.

Всеки с упорита кашлица или висока температура трябва да се самоизолира за седем дни, заяви Борис Джонсън на специална пресконферениця след заседание на Комитета за кризисни ситуации „Кобра“.

23% увеличение на смъртността от COVID-19 в Италия за ден

От утре ще бъдат забранени училищните посещения в чужбина, а по-старите хора и тези със заболявания са посъветвани да не се отправят на круизни пътешествия.

„Някои сравняват вируса със сезонен грип, но това не е правилно. Като се има предвид, че не е изработен имунитет това заболяване е по-опасно“, каза премиерът и допълни, че се очаква болестта да продължи да се разпространява.

На базата на мнението на съветниците на правителството по здравни и научни въпроси правителството обаче все още не смята да затвори училищата или да забрани големите обществени събирания, като спортни прояви, например.

Официално: Пикът на коронавируса в Китай е преминал

Официалните данни показват, че в страната има 596 заразени, но е вероятно действителната бройка да е между 5 и 10 000. 10 са смъртните случаи досега.

Новата фаза на „забавяне“ означава да се намали въздействието на вируса, така че да се излезе от по-опасния зимен сезон, както и да се осигури повече време за намиране на ваксина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама